Iatropedia

Σιρόπι από… χουρμάδες κατά βακτηριακών λοιμώξεων

Το σιρόπι από χουρμάδες, ένα γλυκό παχύρευστο υγρό που καταναλώνεται ευρέως στην Μέση Ανατολή, βρέθηκε ότι έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση εναντίον ενός πλήθους νοσογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου και του εντεροαιμορραγικού Ε.coli

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το σιρόπι χουρμάδων παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση παρόμοια ή και καλύτερη από το μέλι το οποίο χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία μολύνσεων από τραύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ερευνητών από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στο Μπέρμινχαμ, το σιρόπι ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων ταχύτερα από το μέλι μανούκα –είδος μελιού με εντυπωσιακές αντιμικροβιακές/αντισηπτικές ιδιότητες από μέλισσες που αναζητούν τροφή στα τεϊόδενδρα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, γνωστό από τα αρχαία χρόνια στους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας ως παραδοσιακό γιατρικό.

Το «μυστικό όπλο» του σιροπιού είναι οι φαινολικές ενώσεις που σχηματίζονται στο εσωτερικό των χουρμάδων καθώς οι καρποί ωριμάζουν φυσικά. Τα αποτελέσματα δοκιμών in vitro έδειξαν πως η αντιβακτηριακή δράση του σιροπιού που φτιάχνουν παραδοσιακά στην Μπάσρα (Βασόρα) του νοτίου Ιράκ είναι συγκρίσιμη με αυτήν του μελιού μανούκα. Όταν αναμίχθηκε με ένα φάσμα νοσογόνων βακτηρίων –Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. και Pseudomonas aeruginosa– το σιρόπι τα εμπόδισε να αναπτυχθούν μέσα σε έξι ώρες ενώ το μέλι μανούκα χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο.

Αντιθέτως, τεχνητό σιρόπι από συστατικά σακχάρων του φυσικού σιροπιού αλλά χωρίς τις φαινολικές ενώσεις, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες το σιρόπι χουρμάδων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω σε πληγές.