Σκάνδαλο σε νοσοκομείο στη Σουηδία: 33 γυναίκες υπεβλήθησαν σε υστερεκτομή χωρίς λόγο

  • Iatropedia newsroom
Σκάνδαλο σε νοσοκομείο στη Σουηδία: 33 γυναίκες υπεβλήθησαν σε υστερεκτομή χωρίς λόγο
Σε 33 γυναίκες στη Σουηδία αφαιρέθηκε άσκοπα η μήτρα τους, αφού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα διέγνωσε λανθασμένα ότι διέτρεχαν κίνδυνο καρκίνου της μήτρας το 2023 και στις αρχές του 2024. Τώρα έχει ξεκινήσει έρευνα και για άλλες περιπτώσεις.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα αποκάλυψε την εβδομάδα που πέρασε ότι ενημέρωσε επίσημα 33 ασθενείς του, ηλικίας μεταξύ 38 και 85 ετών, ότι είχαν διαγνωστεί λανθασμένα με προκαρκίνο και ότι η υστερεκτομή στην οποία υπεβλήθησαν δεν χρειαζόταν.

Οι γυναίκες είχαν επισκεφθεί γιατρούς του νοσοκομείου για διάφορα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ανεξήγητη κολπική αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους μεταξύ του 2023 και της άνοιξης του 2024, ελήφθησαν δείγματα κυττάρων, τα οποία αργότερα αναλύθηκαν από το εργαστήριο του νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε ότι οι 33 γυναίκες είχαν κυτταρικές αλλαγές που τις έθεταν σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, γνωστού ως ενδομητρική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία.

Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάλυση των κυττάρων αποδείχθηκε λανθασμένη, με τους παθολόγους να υπερδιαγιγνώσκουν συστηματικά τη συγκεκριμένη πάθηση, όπως ανέφερε το ίδιο το νοσοκομείο.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για ό,τι συνέβη. Η αφαίρεση της μήτρας είναι μια σημαντική επέμβαση με σημαντικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Δεν θα έπρεπε να συμβεί, όμως συνέβη, και ζητούμε συγγνώμη από τις γυναίκες που επλήγησαν από αυτό. Έχουν την πλήρη υποστήριξή μας«, δήλωσε ο Johan Lugnegård, επικεφαλής ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα.

Στοιχεία σοκ

Ο Lugnegård εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε ότι στις 25 από τις 33 γυναίκες δεν αφαιρέθηκε μόνο η μήτρα αλλά και οι ωοθήκες τους.

Αυτή η μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση σημαίνει ότι σταματά η παραγωγή σεξουαλικών ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας και ότι, ουσιαστικά, εισέρχεται στην εμμηνόπαυση, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Το πρώτο «καμπανάκι» σήμανε από το ιατρικό προσωπικό της κλινικής γυναικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα τον Μάρτιο του 2024, καθώς παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των υστερεκτομών είχε διπλασιαστεί το 2023. Αυτό ώθησε το νοσοκομείο να ξεκινήσει έρευνα.

Παθολόγοι από άλλα εργαστήρια του νοσοκομείου κλήθηκαν να ελέγξουν τη διάγνωση των κυττάρων από το εργαστήριο της Ουψάλα, ανακαλύπτοντας τα λάθη στις αναλύσεις.

Η έρευνα του νοσοκομείου σχετικά με την κακοδιαχείριση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φιστίκια Αιγίνης: Πόσα γραμμάρια την ημέρα πρέπει να τρώμε για πιο υγιή μάτια

E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

Πώς επηρεάζει το πορνό τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών