Iatropedia

Σκληροδερμία: Αίτια και συμπτώματα

Η σκληροδερμία είναι μια αυτοάνοση νόσος του συνδετικού ιστού που χαρακτηρίζεται από την πάχυνση του δέρματος, τον σχηματισμό ουλών, τη νόσο των αιμοφόρων αγγείων και από διάφορους βαθμούς φλεγμονής, οι οποίες σχετίζονται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες συμβαίνουν όταν οι ιστοί του σώματος δέχοναι επίθεση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στου ατόμου. Η σκληροδερμία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ουλώδους ιστού (ίνωση) στο δέρμα και, ενδεχομένως, στα όργανα του σώματος.

Ως ασθένεια, ταξινομείται ως περιορισμένη ή γενικευμένη (συστηματική). Η συστηματική σκλήρυνση διαιρείται περαιτέρω σε περιορισμένη και διάχυτη με βάση το βαθμό που έχει επεκταθεί στο δέρμα.

Τι προκαλεί την σκληροδερμία

Η αιτία της σκληροδερμίας δεν είναι γνωστή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα γονίδια αποτελούν σημαντικούς κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και το περιβάλλον του ατόμου φαίνεται να παίζει επίσης κάποιο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα ευαίσθητο άτομο, η οποία προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επένδυση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και στους ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ουλώδους ιστού και τη συσσώρευση περιττού κολλαγόνου. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς άλλες αυτοάνοσες νόσους στις οικογένειες ασθενών με σκληροδερμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκληροδερμίας

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το ποια μέρη του σώματός σας έχουν επηρεαστεί:

Δέρμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει σκληροδερμία εμφανίζει σκληρά “μπαλώματα” στην επιδερμίδα του. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να έχουν σχήμα οβάλ ή ευθείας γραμμής. Ο αριθμός, η θέση και το μέγεθός τους διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της σκληροδερμίας. Η επιδερμίδα μπορεί να έχει λευκό/ασημί χρώμα σε εκείνα τα σημεία και η κινητικότητα της πληγείσας περιοχής μπορεί να περιοριστεί.

Δάχτυλα χεριών ή/και ποδιών: Ένα από τα πρώτα σημάδια της σκληροδερμίας είναι η υπερβολική αντίδραση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή η συναισθηματική δυσφορία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο ή χρωματικές αλλαγές στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Ονομάζεται φαινόμενο Raynaud και είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν σκληροδερμία.

Πεπτικό σύστημα: Εκτός από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί

να βλάψει το τμήμα του οισοφάγου που βρίσκεται πλησιέστερα στο στομάχι, ορισμένα άτομα με σκληροδερμία μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών, αν οι μυς του εντέρου τους δεν κινούνται σωστά για να μεταφέρουν τις τροφές.

Καρδιά, πνεύμονες και νεφρά: Σπανιότερα, η σκληροδερμία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποδειχθούν απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς.

http://www.medicinenet.com/

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγάδες ή ραβδώσεις; Όπως και αν τις λέτε, μπορούν να αντιμετωπισθούν

Πέντε συμβουλές για υγιές και λαμπερό δέρμα