Iatropedia

«Σκουλήκι των ρακούν»: Ανησυχία για παράσιτο που μολύνει τον εγκέφαλο στο Λος Άντζελες

Raccoon foraging for in a national park.

Δύο άνθρωποι στην κομητεία του Λος Άντζελες νοσούν από μια σπάνια παρασιτική λοίμωξη γνωστή ως «σκουλήκι των ρακούν».

Το παράσιτο, που ονομάζεται Baylisascaris procyonis, βρέθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες, στο South Bay.

Το παράσιτο μπορεί να μολύνει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα μάτια και να οδηγήσει σε οφθαλμική νόσο και πρήξιμο του εγκεφάλου.

Για τα άτομα που μολύνθηκαν και την κατάσταση της υγείας τους δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό κρίνεται χαμηλός προς το παρόν και η μόλυνση είναι σπάνια. Ωστόσο, η είδηση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική επειδή το ποσοστό μόλυνσης στα ρακούν είναι υψηλό και μεγάλος αριθμός ρακούν ζει κοντά σε ανθρώπους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος

Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν καταπιούν χώμα, ακαθαρσίες, νερό ή άλλο υλικό μολυσμένο με περιττώματα ρακούν, τα οποία μπορεί να περιέχουν αυγά σκουληκιών. Η μόλυνση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν επίσης να μολυνθούν εάν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα υλικά- οι γάτες δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και οι σκύλοι σπάνια.

«Η υγεία μας είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων γύρω μας», ανέφερε ο Muntu Davis, Υπεύθυνος Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες.

«Απλές προφυλάξεις, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή της άμεσης επαφής με άγρια ζώα και τις ακαθαρσίες τους, η φροντίδα της υγείας των κατοικίδιων ζώων και η αποτροπή της καταφυγής ή διαβίωσης άγριων ζώων μέσα ή δίπλα στα σπίτια ή τις ιδιοκτησίες μας, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις γειτονιές και τις οικογένειές μας ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε.

Οι ενήλικες άνω των 65 ετών, τα παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Οι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τον κόσμο να πλένει πάντα τα χέρια του, να ενημερώνεται για τις ζωονόσους, να αποφεύγει τα δαγκώματα και τις γρατζουνιές ζώων, να κρατά μακριά τα άγρια ζώα, να απομακρύνει τις ακαθαρσίες των ζώων, να μην αγγίζει νεκρά άγρια ζώα, να χειρίζεται με ασφάλεια τα τρόφιμα και να κρατά ασφαλή τα κατοικίδιά του.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλή χοληστερίνη: Πώς μπορώ να τη ρίξω χωρίς φάρμακα

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ποτά μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας [μελέτη]

Χειμερινή κολύμβηση: Η κρύα θάλασσα είναι το τέλειο τονωτικό – Τα οφέλη για την υγεία μας