Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους, να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας. Η απουσία ασθένειας και αναπηρίας, αλλά και η αίσθηση ευεξίας από την οποία πηγάζει συναισθηματική και πνευματική αντοχή είναι απαραίτητα στοιχεία για την προσωπική ολοκλήρωση και την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων, όπως πόνος, απογοήτευση και θλίψη.
Ωστόσο, στην πράξη οι κρατούμενοι λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη ενός πολύ κατώτερου επιπέδου από αυτή που παρέχεται στην κοινότητα και οι συνθήκες κράτησης είναι τραγικές με αποτέλεσμα να πυροδοτούν σημαντικά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ελλάδας είναι άθλιες. Η απουσία τήρησης των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλείψεις προσωπικού, ο υπερσυνωστισμός, οι άθλιες εγκαταστάσεις, οι θάνατοι των ασθενών και η έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης συμπληρώνουν μία τραγική εικόνα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι βασικές αρχές που διέπουν τη μεταχείριση των κρατουμένων περιλαμβάνουν ότι τα κελιά οφείλουν να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο μέτρο του δυνατού της ιδιωτικής ζωής. Επίσης οφείλουν να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις υγείας και υγιεινής λαμβανομένων υπόψη το φωτισμό, τη θέρμανση, τον εξαερισμό και το μέγεθος του χώρου.
Με βάση τα στοιχεία για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών τα περισσότερα κελιά είναι 9,5 m2 και χρησιμοποιούνται από τέσσερα ή πέντε άτομα, οπότε η προστασία της ιδιωτικής ζωής αναμφίβολα παραβιάζεται.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν κατοχυρώνονται και οι βασικές συνθήκες διαβίωσης καθώς τα κελιά είναι γεμάτα κατσαρίδες, τα στρώματα βρώμικα, οι τουαλέτες χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα, το καθημερινό ντους δεν είναι εφικτό και ζεστό νερό δεν υπάρχει. Έτσι ο κίνδυνος που υπάρχει για σημαντικά προβλήματα υγείας είναι μεγάλος.
Στις περισσότερες φυλακές δεν υπάρχουν ιατροί που να εργάζονται καθημερινά σε 24ωρη βάση. Οι κρατούμενοι εξετάζονται από ιατρούς που συνήθως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για δύο ώρες κάθε εβδομάδα. Έχουν επίσης το δικαίωμα να καλέσουν ιδιώτη γιατρό να τους εξετάσει αρκεί να πληρώσουν μόνοι τους την επίσκεψη.
Οι κρατούμενοι παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μεταδοτικών ασθενειών, όπως AIDS και ηπατίτιδα, αλλά η αντιμετώπιση και οι τρόποι πρόληψης της μετάδοσης σε άλλους κρατουμένους αμφισβητούνται.
Όλα αυτά συμβάλλουν στην απομόνωση, στην αύξηση της επιθετικότητας, σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και σε επανειλημμένες προσπάθειες απόδρασης.
Ενώ μπορεί να φαντάζει δύσκολη η ύπαρξη σωματικής και ψυχικής υγείας μεταξύ των φυλακισμένων, η φυλακή θα πρέπει να δίνει την ευκαιρία στους κρατούμενους για προσωπική ανάπτυξη χωρίς να βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Για να συμβεί αυτό, οι κρατούμενοι πρέπει:
• να αισθάνονται ασφαλείς
• να λαμβάνουν βοήθεια σχετικά με την παραβατική τους συμπεριφορά
• να αντιμετωπίζονται με θετικές προσδοκίες και σεβασμό.
να λαμβάνουν ίδιες υπηρεσίες υγείας με το γενικό πληθυσμό
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα
Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος