SOS ΕΟΔΥ για τη νόσο του Δυτικού Νείλου – ‘Eχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των κουνουπιών
«Τα εργαστήρια εντομολογικής παρατήρησης με τα οποία συνεργαζόμαστε σε όλη τη χώρα έχουν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των κοινών κουνουπιών έχουν αυξηθεί. Αυτοί είναι που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου που στη χώρα μας, κυρίως κάθε τέτοια εποχή, με τα αποδημητικά πουλιά που έρχονται από ζεστές χώρες» τονίζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» o Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν μεταφέρει τα δεδομένα εμφάνισης με τα οποία προγραμματίζουν τις ενέργειες οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
«Είναι αρκετά συχνή (σ.σ η εμφάνιση) στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το 2016 δεν είχαμε καθόλου κρούσματα, δεν είναι νόσος προβλέψιμη με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πορείες των αποδημητικών πουλιών από τα θερμά κλίματα ακριβώς. Έτσι άλλες περιοχές της χώρας μας πλήττονται περισσότερο άλλες χρονιές, άλλες λιγότερο, ενώ η περυσινή χρονιά είχε σχεδόν ομοιόμορφη κατανομή στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας» σημειώνει πρόεδρος του νεοσύστατου ΕΟΔΥ και τονίζει πως για το 2019 ο Οργανισμός έχει κινητοποιηθεί «πολύ νωρίς, από τον μήνα Μάρτιο».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρει δε πως ήδη ο συγκεκριμένος Εθνικός Οργανισμός, γνωστός μέχρι τον νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 43 Α/ 9.3.2019) ως ΚΕΕΛΠΝΟ, «έχει καλέσει και τις Υπηρεσίες Περιφέρειες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και έχει υιοθετήσει ένα πολύ έντονο πρόγραμμα ψεκασμών και προνυμφοκτονίας», το οποίο»εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά στα περισσότερα διαμερίσματα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από κάθε δράση, προγραμματισμό και επιστημονική ανάλυση, κύρια γραμμή άμυνας για τη χώρα σύμφωνα με τον κ.Ρόζενμπεργκ είναι το να συστηματοποιηθεί η δράση των πολιτών. «Πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα μια κουλτούρα προφύλαξης από τα κουνούπια, μια κουλτούρα που ξεκινά από το να μην εγκαταλείπουμε λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές και τα μπαλκόνια και φτάνει μέχρι την ένδυση με ρουχισμό με μακριά μανίκια, τη χρήση όλων των εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών, τη χρήση ανεμιστήρων, κουνουπιέρας και γενικά την προστασία των παιδιών μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο πέρα από την προφύλαξη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό και το πλέγμα των μέτρων προστασίας
«Θα έπρεπε να έχουμε μάθει να ζούμε με τη νόσο αυτή, στα παλαιότερα χρόνια άλλες γενιές χρησιμοποιούσαν κουνουπιέρες, έβαζαν σίτες στα παράθυρα, θυμάμαι αυτές τις πρακτικές ακόμη και από τη δική μου παιδική ηλικία, αυτό θα πρέπει να γυρίσει στη χώρα», προσθέτει ο κ.Ρόζενμπεργκ και αναφέρει πως το σύνολο των ενεργειών δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποίησης. «Ασφαλώς πρέπει να έχει προστασία με τα εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά το δέρμα μας, να χρησιμοποιούμε τα γνωστά φιδάκια αλλά και τα άλλα προϊόντα, πρέπει να έχει κανείς στη βεράντα του σπιτιού έναν ανεμιστήρα, να ποτίζουμε το βράδυ και να μην μένουν νερά λιμνάζοντα στα πιατάκια από τις γλάστρες, κινήσεις που είναι οι πιο απλές και καθημερινές. Δεν στοιχίζει κάτι ιδιαίτερο να υιοθετήσει κανείς μια τέτοια κουλτούρα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ο κ.Ρόζενμπεργκ εστιάζει τέλος και σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπου το πλέγμα των δράσεων προστασίας πρέπει να είναι ενεργό: «στους ηλικιωμένους ανθρώπους, η νόσηση μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Για το λόγο αυτό, αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάποιος δεν αντιλαμβάνεται καν ότι νοσεί, νιώθει μια απλή αδιαθεσία, μια απλή ίωση, υπάρχουν και περιστατικά, συνήθως σε ηλικιωμένους, που έχουν και άλλα νοσήματα, όπου είναι δυνατόν αυτή η νόσος να αποβεί ακόμη και μοιραία» τονίζει.