Σωτήριο lifestyle για λιγότερες καρδιακές ανεπάρκειες μετά τα 65
Είναι γνωστό ότι αυτός ο τρόπος ζωής έχει πλείστα οφέλη για την υγεία, όμως η πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας που προσφέρει είναι ένα ακόμη –πολύ σοβαρό– πλεονέκτημα, ειδικά για όσους έχουν «πατήσει» τα 65, λένε χαρακτηριστικά. Οι ενήλικες που αφιερώνουν χρόνο στο ζωηρό βάδισμα, είναι ενεργητικοί στον ελεύθερο χρόνο τους, πίνουν με μέτρο, δεν καπνίζουν και δεν τρώνε… τα πάντα, έχουν τις μισές πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που αδιαφορούν γι’ αυτά, επισημαίνει νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JACC Heart Failure.
Οι ερευνητές υπό την Liana C. Del Gobbo της Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts University, παρακολούθησαν 4.990 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είχαν δείξει σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας για ένα διάστημα 21 ετών, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, την φυσική τους δραστηριότητα και την έντασή της, την κατανάλωση αλκοόλ, αν κάπνιζαν, το σωματικό βάρος και την καρδιακή τους υγεία μέσω ερωτηματολογίων και εξετάσεων.
Όπως διεπίστωσαν, μόνο το ζωηρό βάδισμα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας ενώ η συμμετοχή σε δραστηριότητες που έκαιγαν περισσότερες από 845 θερμίδες εβδομαδιαίως, ένα-δυό ποτηράκια την εβδομάδα –αλλά όχι περισσότερα από 1-2 ποτά την ημέρα– και η αποφυγή παχυσαρκίας συνέβαλαν επίσης στην μείωση του σχετικού κινδύνου. «Είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνεις ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να κάνουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας» λέει η επικεφαλής της έρευνας. Αν και η διατροφή δεν ήταν μέρος της έρευνας, η υγιεινή διατροφή «είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη Τύπου 2 και άλλων χρονίων νοσημάτων» τονίζει.