Σωτήρης Τσιόδρας για κοροναϊό: ‘Τα νέα δεδομένα που εξέτασε ο ΠΟΥ – Καθυστέρησαν πολύ οι Κινέζοι’
“Είναι πολύ νωρίς για έκτακτα μέτρα, καθώς ο κοροναϊός δεν συνιστά παγκόσμια απειλή”. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση – θρίλερ στη Γενεύη, που διήρκεσε δύο ημέρες.
Δείτε επίσης – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Ο νέος κοροναϊός δεν είναι ακόμα απειλή για την παγκόσμια υγεία»
Αυτή η επιστημονική απόφαση έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μία υπάρχει η αισιοδοξία -η οποία στηρίζεται σε κάποια πρώτα δεδομένα- ότι ο ιός μετά την πρώτη έξαρση που εμφάνισε πριν από λίγες ημέρες παραμένει σε σταθερή διασπορά. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς η επιστημονική πληροφόρηση είναι ακόμη περιορισμένη και συγκεχυμένη.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζει ότι ο ΠΟΥ έλαβε μια πολύ δύσκολη απόφαση:
“Η εκτίμησή μου είναι ότι ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρειάζονταν περισσότερα δεδομένα, που δεν τα είχαν. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται μέχρι στιγμής ότι ο ιός είναι σταθερός κι ότι δεν υπάρχει νέα μετάλλαξη. Θα το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα, πώς εξελίσσεται. Τώρα θα περιμένουμε να βγάλουν ακριβή αριθμό κρουσμάτων. Ακόμα δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει ο ιός να κινείται”.
Ένα άλλο αισιόδοξο στοιχείο που προέκυψε τελευταία, είναι η διαπίστωση των επιστημόνων, ότι ο ιός δεν εμφανίζει δευτερογενείς και τριτογενείς μεταδόσεις. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι η δράση του συνήθως, δεν προχωρά μετά τον άνθρωπο που θα μολύνει ένας ασθενής, όπως λέει ο κ. Τσιόδρας:
“Είναι σημαντικό ότι δεν κάνει δευτερογενείς και τριτογενείς μεταδόσεις. Δηλαδή όταν το βρίσκουμε το ελέγχουμε, το σταματάμε. Δεν προχωράει, δεν είναι συνεχιζόμενη μετάδοση. Δηλαδή από την μητέρα στο παιδί κι από το παιδί στο αδελφάκι του. Δεν είναι, όπως η γρίπη. Σταματά η λοίμωξη στο πρώτο παιδί. Περιμένουμε, όμως, περισσότερα δεδομένα”.
Δείτε επίσης – Κοροναϊός: Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Οι Κινεζικές αρχές υποεκτίμησαν τον κίνδυνο και τους “ξέφυγε” η επιδημία
Μομφή δέχονται, πάντως, οι κινέζικές αρχές από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, ότι καθυστέρησαν να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να ανιχνεύσουν έγκαιρα τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε ανάγκη η επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ, για να λάβουν μέτρα με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μόλις χθες κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, άσκησαν κριτική στους Κινέζους συναδέλφους τους, ότι ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει στην επιστημονική κοινότητα, πόσα από τα κρούσματα και τους νεκρούς προσβλήθηκαν μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα στην αγορά του Γουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και σε πόσους η νόσος μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δείτε επίσης – Νέος κοροναϊός: Tο Κέντρο Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ κατηγορεί τους Κινέζους για μοιραίες καθυστερήσεις
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαιώνει την κωλυσιεργία:
“¨Οντως αλήθεια είναι. Νομίζω ότι έχουν καθυστερήσει να δράσουν. Μάλλον δεν διαπίστωσαν έγκαιρα ότι πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό, ότι εξελίσσεται τόσο γρήγορα και ότι μπορεί να έχει υποκλινικές λοιμώξεις. Υπέθεσαν στην αρχή, ότι ένα 80% το περνάει ελαφρά. Ίσως μπέρδεψαν τα συμπτώματα με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δεν ξέρω, κάτι τους ξέφυγε πάντως. Διαπίστωσαν τον κίνδυνο, όταν είδαν τα σοβαρά περιστατικά. Υπήρξε υποεκτίμηση και καθυστέρηση”, αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Τι γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV
Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, που δίνει στη δημόσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV είναι συγγενής ιός με τον κοροναϊό SARS. Έχει μολύνει από τον περασμένο Δεκέμβριο εκατοντάδες άτομα, από την έναρξη της επιδημίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Ο Κινέζος επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Leo Poon, ο πρώτος επιστήμονας που ταυτοποίησε τον ιό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Πλέον είναι γνωρό, όμως, ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
“Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός προκαλεί πνευμονία, ενώ δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι κι ο λόγος που προκαλεί θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS οδηγεί στον θάνατο το 10% των ανθρώπων που μολύνονται, ενώ στον νέο ιό, το 15% έως 20% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά. Αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία και ίσως αναπνευστική υποστήριξη”, δήλωσε ο Poon.
Διαβάστε περισσότερα: Οι παγκόσμιοι συναγερμοί για τη δημόσια Υγεία της τελευταίας 10ετίας
Αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πως ακριβώς αντιδρά ο θανατηφόρος κοροναϊός. Έχουν καταλήξει, πάντως, σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θνησιμότητάς του είναι χαμηλότερα από αυτά των άλλων κοροναϊών της ίδιας οικογένειας, του MERS και του SARS. Ωστόσο, όπως τόνισε ο καθηγητής βιολογίας του Imperial College London, Neil Ferguson, η θνησιμότητά του είναι συγκρίσιμη με αυτή της ισπανικής πανδημίας γρίπης του 1918.
Ο κοροναϊός 2019-nCoV χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει συμπτώματα στον ασθενή, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δήλαδή έχει ήπιο βήχα για μια εβδομάδα, ο οποίος εξελίσσεται στη συνέχεια σε δύσπνοια. Συχνά ο ασθενής καταλήγει στο νοσοκομείο, εξαιτίας της δύσπνοιας.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι εξασθενημένοι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν, αλλά και να έχουν θανατηφόρο κατάληξη. Δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα μολύνσεις σε παιδιά.
Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί στις βεβαιότητες που εκφράζουν για τη νέα αυτή θανατηφόρο ασθένεια, καθώς τονίζουν ότι ο ιός μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις όσο εξελίσσεται η επιδημία.