Iatropedia

Σοβαρά ατυχήματα στην παραλία: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά – Συμβουλές από ειδικούς

Ένα 6χρονο παιδί πνίγηκε στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο, ενώ οι γονείς του συνελήφθησαν με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου, από τη παραλία Μεγάλου Καβουριού Αττικής, 6χρονο αγόρι. Το ανήλικο αγόρι, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο “ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ” Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι γονείς του για παράβαση του άρθρου 306 του ποινικού κώδικα, που αφορά στην έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό,  οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι κίνδυνοι στη θάλασσα είναι πολλοί και οι γονείς οφείλουν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ανήλικα παιδιά τους.

Του παιδίατρου – εντατικολόγου, Τάσου Χατζή*

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά στην παραλία

Πολύ σωστά όλοι δίνουμε έμφαση στην προστασία των παιδιών από τα ατυχήματα όταν είναι μέσα στη θάλασσα και κυρίως όταν κολυμπούν!

Όμως κι όταν τα παιδιά είναι στην παραλία, κι εκεί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουμε, για να τους αποφύγουμε.

Βέβαια πολλά από αυτά που θα πούμε, ισχύουν κι όταν τα παιδιά είναι στην εξοχή, στο βουνό ή στο χωρίο.

Κι εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Οι γονείς θα πρέπει πάντοτε να ελέγχουν την παραλία στην οποία θα περάσουν τη μέρα με τα παιδιά τους:

Για τα παιδιά ισχύουν οι παρακάτω κανόνες ασφαλούς παραμονής στην παραλία:

Τα πιο συχνά ατυχήματα παιδιών στην παραλία είναι:

Κόψιμο από γυαλί, μέταλλο ή τρύπημα από καρφί ή σύρμα

Με την προϋπόθεση ότι όλα τα παιδιά έχουν κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο, καθαρίζουμε το τραύμα με νερό ή οξυζενέ, πιέζουμε με καθαρό πανί ή γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία και το δένουμε (όχι πολύ σφικτά), αφού βάλουμε επάνω μια αντιβιοτική αλοιφή.

Αν ένα παιδί το δαγκώσει ή το γρατζουνίσει ένας σκύλος ή μία γάτα, κάνουμε ό, τι και παραπάνω, μόνο που τώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει γιατρός

Θα χρειαστεί επί πλέον να πάρει αντιβίωση

Για το δάγκωμα από φίδι (σπάνιο στις παραλίες) σημασία έχει αν είναι δηλητηριώδες (στην Ελλάδα η οχιά) (αφήνει δύο τρυπούλες στο δέρμα) ή όχι (αφήνει πολλές μικρές τρυπούλες)

Τί κάνουμε:

Τί ΔΕΝ κάνουμε:

Σε περίπτωση τσιμπήματος από σφήκα ή μέλισσα

Σε περίπτωση που ένα παιδί βάλει στο στόμα του ένα αποτσίγαρο

*Αναστάσιος Δ. Χατζής

Παιδίατρος – Εντατικολόγος

Πρώην Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ