Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Ελλάδα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 21,3% ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον (27,1% το 2030 και 36,5% το 2050).
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, που είναι η 30ή Σεπτεμβρίου.
Όπως δήλωσαν τα μέλη του Συλλόγου απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντιποίησης του επαγγέλματος με απόφοιτους ΙΕΚ να παριστάνουν τους πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές (που στην Ελλάδα τελειώνουν ΤΕΙ και από το εξωτερικό έρχονται επίσης με ανώτερες σπουδές). Για να αποφύγει ο κόσμος τέτοιους «επαγγελματίες» πρέπει να αναζητεί στην είσοδο του γραφείου τους την ειδική σήμανση του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ενώ όταν αυτοί οι άνθρωποι αυτοί έρχονται σε κατ΄οίκον επίσκεψη, να αναζητούν οι καταναλωτές το όνομά τους στο site του οικείου συλλόγου όπου αναγράφονται όλα τα επίσημα μέλη.
Εξάλλου, πρόβλημα αποτελεί ότι οι φυσικοθεραπευτές είναι ο μοναδικός κλάδος επαγγελματιών υγείας που στις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπεται συμμετοχή 15% του ασθενούς.
Στο πλαίσιο της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, ο Π.Σ.Φ. κάθε έτος διοργανώνει παρεμβάσεις και προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό στόχο την προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, φέτος διοργανώνονται από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου δωρεάν δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβληθούν σε διάφορες δοκιμασίες (δύναμης των κάτω άκρων, ισορροπίας και κινητικότητας), προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο κινδύνου πτώσεων. Σε όσους εντοπιστεί πρόβλημα, θα γίνει επίδειξη ενός σετ βασικών ασκήσεων που μπορούν να ακολουθούν για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητάς τους. Παράλληλα, στον ιστότοπο του Συλλόγου (www.psf.org.gr) υπάρχουν διαθέσιμα φυλλάδια ασκήσεων για σταθερότητα στάσης, δύναμη και αποσυμπίεση, ενδυνάμωση και ισορροπία. Τις ασκήσεις μπορούν να “κατεβάσουν” οι ενδιαφερόμενοι εντελώς δωρεάν.
Ο κ. Λυμπερίδης διευκρίνισε πως όλο το υλικό των ασκήσεων έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination). Πρόκειται για μία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλία, η οποία είναι αφιερωμένη στη διάδοση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών πρόληψης των πτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, ο ΠΣΦ θα υποβάλει στο υπουργείο Υγείας έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται ο συνολικός αριθμός των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στα τεστ και όσων αξιολογήθηκαν με προβλήματα. Θα αποτυπώνεται, επίσης, ο αριθμός όσων έλαβαν πρόγραμμα ασκήσεων και τα συγκριτικά αποτελέσματα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων που παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την εκτέλεση των ασκήσεων για διάστημα 30 ημερών.
Η υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας CMT Prooptiki, που διεξήγαγε την έρευνα, κα Αρετή Λιούπα τόνισε πως, ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Αρνητικά κυμάνθηκε και το 2016, με το 56% των φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος των αμοιβών του κατά 25% κατά μέσο όρο. Ως σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.