Σώζοντας άλλους με το αίμα τους
Αντίθετα με τα συνήθη εμβόλια που ενισχύουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το νέο χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση πρόγραμμα προβλέπει την ανάπτυξη εμβολίων βασισμένων σε γενετικό υλικό για την κινητοποίηση των κυττάρων του οργανισμού εναντίον του «εισβολέα». Μετά την επιτυχή νοσηλεία πέρισυ τεσσάρων ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα ηγείται έρευνας που αποσκοπεί στην εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης και θεραπείας επιδημικών νόσων όπως αυτή του αιμορραγικού πυρετού. Αυτοί που επέζησαν θα είναι η «αιχμή του δόρατος» σε αυτή την μάχη, εξηγούν οι επιστήμονες.
Το ανθρώπινο σώμα είναι το «εργοστάσιο» για την ανάπτυξη των «όπλων» που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Τζεϊμς Κρόου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τα αντισώματα που ανέπτυξαν νοσούντες αντιδρώντας στον ιό και μετά από πειράματα σε ζώα θα καταλήξουν ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά κατά του Έμπολα. Πρώτα όμως πρέπει να βρουν πώς θα μεταφέρουν τις γενετικές οδηγίες στο οργανισμό και πώς να αναγνωρίζουν τα πιο δραστικά αντισώματα. Οι δοκιμές σε ανθρώπους εμβολίων γενετικού υλικού (DNA ή ριβονουκλεϊκού οξέος-RNA) αναμένονται εντός των επόμενων δύο ετών.
Εάν η νέα μέθοδος αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, θα είναι ταχύτερη και φθηνότερη από την παραγωγή συμβατικών φαρμάκων ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία ασθενειών όπως η εποχιακή γρίπη και η ελονοσία. Στο σχετικό πρότζεκτ εμπλέκεται άμεσα και η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Στρατού, θεωρώντας πως ο Έμπολα είναι η ευκαιρία που θα επισπεύσει την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας αντιμετώπισης επιδημιών για την καλύτερη προστασία στρατιωτών στο πεδίο της μάχης από γρίπη ή βακτήρια που προκαλούν διάρροια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τι κινδυνεύετε όταν δείτε αίμα στα ούρα