Spa μπύρας: Μία απρόσμενη τάση ευεξίας που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής

  • Iatropedia newsroom
Εμπνευσμένα, υποτίθεται, από τις παραδόσεις μιας χώρας με μακρά ιστορία στην μπύρα, την Τσεχία, τα spa μπύρας είναι η νέα τάση στον χώρο της ευεξίας

Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια… Έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Ισλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ και φέτος ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο spa μπύρας στη Βρετανία.

Εμπνευσμένα, υποτίθεται, από τις παραδόσεις μιας χώρας με μακρά ιστορία στην μπύρα, την Τσεχία, τα spa μπύρας είναι η νέα τάση στον χώρο της ευεξίας.

Οι υποστηρικτές της εμπειρίας πιστεύουν ότι οι ουσίες που περιέχουν ο λυκίσκος και η μπύρα, και απολαμβάνει κανείς ως λουτρό, κάνουν καλό στο δέρμα, χαλαρώνουν τους μυς και βελτιώνουν την κυκλοφορία στο σώμα. Τα αρώματα του λυκίσκου, εν τω μεταξύ, πιστεύεται ότι προάγουν τη χαλάρωση και βελτιώνουν τη διάθεση.

Κάποιοι πιστεύουν πως το συγκεκριμένο concept γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επειδή συνδυάζει δύο διαφορετικές απολαύσεις σε μία «συσκευασία»: τη χαλάρωση που προσφέρει ένα spa και την μπύρα, προσελκύοντας αφενός τις γυναίκες που αγαπούν το spa ως ιεροτελεστία, αλλά και τους άντρες χάρη στην μπύρα.

«Μπορείτε να κάνετε το δικό σας μείγμα, επιλέγοντας από μία ποικιλία διαφορετικών λυκίσκων. Οι λυκίσκοι αυτοί περιέχουν διαφορετικές ουσίες, αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι παρόμοια», εξηγεί στο BBC ο Louis Raesouv, συνιδρυτής του Bath & Barley, του πρώτου spa μπύρας που άνοιξε στο Βέλγιο το 2023.

«Πιστεύουμε επίσης ότι έχουμε δημιουργήσει μια πιο πολυτελή εμπειρία από ορισμένα από τα τσέχικα spa όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, την ιστορία που αφηγούμαστε», προσθέτει.

Η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει επιλογές όπως ο συνδυασμός γκουρμέ φαγητού με βελγικές μπύρες.

«Είμαστε επίσης οι μοναδικοί στο να προσφέρουμε ένα scrub με λυκίσκο στην μπανιέρα», συμπληρώνει.

Πόσο ευεργετικά, όμως, μπορεί να είναι τα spa μπύρας;

«Η μπύρα φτιάχνεται από τρία συστατικά που είναι ωφέλιμα για το δέρμα: βύνη, μαγιά και λυκίσκο», λέει η Cindy Jones, βιοχημικός στην Colorado Aromatics.

Τόσο η βύνη όσο και η μαγιά περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες αυξάνουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνουν την υπερμελάγχρωση. Ο λυκίσκος, ειδικότερα, είναι πλούσιος σε ξανθοχουμόλη και χουμουλόνη – το πρώτο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το δεύτερο είναι ένα αντιβακτηριακό που δείχνει πολλά υποσχόμενο σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της επιδερμίδας. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα εκχυλίσματα λυκίσκου θα μπορούσαν να μειώσουν το άγχος, την ήπια κατάθλιψη και το στρες. Η μακρά ιστορία της χρήσης του λυκίσκου στη λαϊκή ιατρική ως βοηθητικό ύπνου υποστηρίζεται και αυτή από την επιστήμη.

Και το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι επιστήμονες μελετούν τον λυκίσκο για τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει στη φροντίδα του δέρματος, λέει η Jones.

«Μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου για να μειώσει τις ρυτίδες, όπως και τη φλεγμονή του δέρματος», συμπληρώνει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«PSAxou» για τον καρκίνο του προστάτη: Μας παρακινεί με χιούμορ ο Δημήτρης Παπανικολάου

Νεφρική νόσος και στοματική υγεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες [μελέτη]

Κλιματιστικά: Τι να προσέχετε και πως να τα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες του καύσωνα