1 στους 10 ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζει με διαβήτη
«Η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης» τόνισε η κα Κυριακίδου.
«Σήμερα, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη στην ΕΕ, δηλαδή ένας στους δέκα ενήλικες από όλα τα κοινωνικά στρώματα» ανέφερε.
Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι είναι «είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μόνο την τελευταία δεκαετία».
Επισήμανε ότι η πρωτοβουλία της ΕΕ, «Healthier Together», για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, αποτελεί το όραμα και το πλαίσιο για τα κράτη μέλη έτσι ώστε να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών, μέσω συντονισμένων ενεργειών που μειώνουν τον αντίκτυπο των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καθώς και τις ανισότητες.
Με την υποστήριξη 53 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health – τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά της ΕΕ σε δράσεις για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, «αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να κάνει πραγματική διαφορά σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη, καθώς και σε άτομα που ζουν με διαβήτη και άλλα χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα» προσέθεσε.
Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε επίσης τη συλλογική δράση μεταξύ των κρατών μελών με 75 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η ανθυγιεινή διατροφή.
Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης, για παράδειγμα εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την υγεία και βέλτιστων πρακτικών».
Επίσης υποστήριξε ότι γίνονται επενδύσεις στην έρευνα που ξεπερνούν τα 296 εκατομμύρια ευρώ από το Horizon Europe για την υποστήριξη σχεδόν 120 έργων που σχετίζονται με τον διαβήτη συμπληρώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τα κράτη-μέλη μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ