Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Όχι η εγκύκλιος δεν αφορά νέο οργανόγραμμα ή αύξηση των κονδυλίων για το Θεαγένειο Νοσοκομείο. Ούτε αφορά αλλαγές διοικητικού τύπου, αλλά ούτε στο θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού. Ούτε καν σε προσλήψεις προσωπικού.
Η εγκύκλιος που εστάλη από τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή με αριθμό 422, αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή στα δημοφιλή facebook, twitter κλπ.
Πρόκειται για μια εγκύκλιο που δίνει οδηγίες …χρήσης και εφιστά την προσοχή των εργαζομένων όταν σερφάρουν στα social media αλλά και στο τι αναρτούν σε αυτά.
Ειδικότερα η διοικήτρια στην επίσημη εγκύκλιό της που φέρνει στο φως το iatropedia.gr, δίνει…οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιούν και θα επικοινωνούν οι εργαζόμενοι μέσα από τις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέποντας τους να είναι …διακριτικοί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις στο εργασιακό περιβάλλον, εφιστούμε την προσοχή των υπαλλήλων του Νοσοκομείου στον τρόπο που επικοινωνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Οι αναρτήσεις και τα σχόλια σε τέτοιες σελίδες θα πρέπει να διέπονται από ευπρέπεια, σεβασμό προς τους συναδέλφους και διακριτικότητα. Θα πρέπει επίσης να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας και να προστατεύεται το απόρρητο της προσωπικής ζωής των συναδέλφων».
Η εγκύκλιος που άναψε φωτιές
Η ίδια πάντως η κ.Κουρτέλη σε ερώτηση του iatropedia.gr για το πραγματικό νόημα της εγκυκλίου και αν αυτό εστάλη με αφορμή κάποιο περιστατικό επεσήμανε: «είναι απόρροια του κώδικα δεοντολογίας του νοσοκομείου μας και είναι θέματα που σχετίζονται με το πως πρέπει το νοσοκομείο να επικοινωνεί τα εσωτερικά του θέματα προς τα έξω».
Η εγκύκλιος πάντως που άρχισε να κυκλοφορεί και στους διαδρόμους της οδού Αριστοτέλους, δεν προκάλεσε μόνο αρνητικά σχόλια στους εργαζόμενους για την ενασχόληση με τα θέματα …facebook αλλά και για το γεγονός ότι τόσο το Θεαγένειο όσο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία βρίσκονται στην πιο δύσκολη καμπή τους από άποψη προβλημάτων που παρουσιάζουν αλλά και της περιορισμένης χρηματοδότησης.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις πριν από λίγους μήνες το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα είχαν μιλήσει για τις ελλείψεις προσωπικού τονίζοντας πως λείπουν 100 νοσηλευτές, 20 γιατροί, 20 διοικητικοί υπάλληλοι, 22 παραϊατρικό προσωπικό, 10 τεχνικοί και 30 άτομα λοιπό προσωπικό. Και όλα αυτά λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την οποία εκτιμούν πως θα μπουν σε διαθεσιμότητα αρκετοί εργαζόμενοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται ο φάκελος ασθενών στα νοσοκομεία! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
Γιώργος Ελευθερίου με άρθρο του στο iatropedia.gr: ''Γιατί ο ΙΣΑ πρέπει να αλλάξει χέρια;''