Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Την πρώτη μάχη κατά του Άδωνι Γεωργιάδη οι γιατροί την είχαν κερδίσει. Το πλαφόν που αρχικά είχε εφαρμοσθεί κατέρρευσε λίγους μήνες μετά. Ωστόσο στο διάστημα αυτό ο τότε υπουργός έκανε την …οικονομία που ήθελε στα φάρμακα καθώς η δαπάνη είχε περιορισθεί σε βάρος βέβαια των ασφαλισμένων που δεν έβρισκαν γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν του για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή.
Πλέον οι γιατροί και με το νέο πλαφόν που θέτει άλλους περιορισμούς με βάση το μέσο όρο της ειδικότητας αλλά και τη γεωγραφική περιοχή, δε θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Προσφεύγουν για άλλη μία φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αρθεί και πάλι το μέτρο. Ένα μέτρο που αυτή τη φορά δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων καθώς άλλα οικονομικά όρια προβλέπονται σε μία περιοχή και διαφορετικά σε άλλη.
Το εναρκτήριο …λάκτισμα έρχεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) που προσφεύγει στο ΣτΕ για νέα ακύρωση της απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος: “Ο Π.Ι.Σ. έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη εναντίων ανάλογων αστυνομικών περιοριστικών μέτρων. Ασχέτως εάν είναι – σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση – σε καλύτερη κατεύθυνση, θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται φραγμοί και όρια στην αντιμετώπιση του ασθενούς με λογιστικά κριτήρια και όχι επιστημονικά”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ο οποίος σημειώνει: “ενεργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης και προστασίας έναντι των ιατρών δηλώνει ότι θα προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση, η οποία θέτει και πάλι περιορισμούς στην απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος”.
Πάντως μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη φαίνεται πως το… σχέδιο Βορίδη θα έχει πιάσει τόπο καθώς ο περιορισμός της συνταγογράφησης θα φέρει μείωση της δαπάνης και αύξηση φυσικά της επιβάρυνσης των ασθενών.