της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Η ομάδα εργασίας φαίνεται ότι θα προτείνει την εφαρμογή ενός ευέλικτου συστήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο οικογενειακοί γενικοί γιατροί όσο και άλλοι ειδικευμένοι. Επίσης, θα προβλέπονται και θα έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο οι οικογενειακοί νοσηλευτές.
Ειδικότερα, ο οικογενειακός γιατρός θα εργάζεται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα υπογράφει συμβόλαιο με την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει και θα αμείβεται είτε μόνο με μισθό είτε και με μπόνους ανάλογα με την απόδοσή του. Δίπλα του θα έχει τους οικογενειακούς νοσηλευτές.
Οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα στελεχωθούν και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα βρίσκονται μέσα στις μονάδες υγείας και θα αξιολογούνται κάθε τρία χρόνια. Και αυτοί οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Το πρόβλημα είναι με τους γιατρούς οι οποίοι πριν από περίπου έναν χρόνο απομακρύνθηκαν από την πρωτοβάθμια μετά το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχουν ακόμα κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
Την περασμένη εβδομάδα εστάλη έγγραφο από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος) κ. Γ. Γιαννόπουλο στους γιατρούς των Μονάδων ΠΕΔΥ με το οποίο τους έλεγε να προχωρήσουν άμεσα (έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου) στο κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων τους. Τελικά δόθηκε από τον διοικητή παράταση δέκα ημερών.
Οι γιατροί είναι ανάστατοι, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κ. Π. Ψυχάρη να καλεί όλους όσοι έχουν ενταχθεί και υπηρετούν στις Μονάδες, διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους με βάση ισχύουσες θετικές δικαστικές αποφάσεις, να μην τα κλείσουν.