Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου 1878 στο χωριό Στόντεν Ίζβορ της δυτικής Βουλγαρίας, ο Stamen Grigorov έγινε γνωστός για την ανακάλυψη του Lactobacillus bulgaricus, του βακτηριδίου που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γάλακτος σε γιαούρτι.
Αφού έδειξε ενδιαφέρον για την επιστήμη από νεαρή ηλικία, ο Stamen Grigorov τελικά απέκτησε διδακτορικό από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, προτού επιστρέψει στο σχολείο, για να εργαστεί ως βοηθός έρευνας.
Η τελική του ανακάλυψη το 1905 του συγκεκριμένου στελέχους βακίλλου που ζυμώνει φυσικά το γάλα σε γιαούρτι ήταν το αποτέλεσμα ενός γαμήλιου δώρου από τη σύζυγό του. Επρόκειτο για μερικά βουλγαρικά μαγειρικά είδη που του έκανε δώρο το 1904.
Σύμφωνα με το Google Doodle, ο δρ. Stamen Grigorov ενθουσιάστηκε από τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία και αποφάσισε να το αναλύσει στο μικροσκόπιο.
Ένα χρόνο αργότερα, ο μικροβιολόγος ανακάλυψε τον μικροοργανισμό, ο οποίος τελικά ονομάστηκε προς τιμήν της πατρίδας του.
Αν και Stamen Grigorov έγινε γνωστός για την ανακάλυψη του βακίλλου για την παραγωγή φυσικού γιαουρτιού, οδήγησε και άλλες αξιοσημείωτες επιστημονικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στην οποία απέδειξε την πρώτη χρήση μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης, συμβάλλοντας στη δημιουργία του πρώτου εμβολίου.
Αφότου επέστρεψε στη Βουλγαρία για να συνεχίσει τη δουλειά του ως γιατρός, ο δρ. Stamen Grigorov πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του το 1945 σε ηλικία 67 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από ποια μορφή καρκίνου προστατεύει το γιαούρτι και τα προβιοτικά
Φυματίωση: Συμπτώματα, πώς κολλάει και τι θεραπεία έχει ο #1 μολυσματικός «δολοφόνος» παγκοσμίως