Στατίνες: Νέα μελέτη τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης τους στους άνω των 70

  • Iatropedia newsroom
Στατίνες: Νέα μελέτη τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης τους στους άνω των 70
Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Και καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται

Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να παίρνουν στατίνες, υποστηρίζουν ερευνητές, προσθέτοντας ότι είναι οικονομικά αποδοτικές και συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Και καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται. Οι στατίνες μειώνουν αποδεδειγμένα αυτόν τον κίνδυνο μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης – λιπιδίων χαμηλής πυκνότητας – στο αίμα και χρησιμοποιούνται ευρέως από ασθενείς μέσης ηλικίας. Αλλά λαμβάνονται λιγότερο συχνά από τους άνω των 70 ετών.

Τώρα νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με στατίνες θα πρέπει να εξετάζεται ως ενδεχόμενο για τα περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

«Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να προληφθούν λόγω της ανεπαρκούς πρόσβασης σε αποτελεσματικές θεραπείες χαμηλού κόστους, όπως οι στατίνες», ανέφερε η Borislava Mihaylova, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η βελτίωση της πρόσβασης στις στατίνες για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία τους και αυτό θα συνέφερε οικονομικά, πρόσθεσε η ίδια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Heart, αξιολόγησε τα οφέλη των στατινών για την υγεία των ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι είναι οικονομικά αποδοτικές και συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ατόμων άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς είχαν ή όχι ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Εξετάστηκαν ατομικά δεδομένα ασθενών από μεγάλης κλίμακας δοκιμές στατινών στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμήθηκε πώς η θεραπεία με στατίνες θα μπορούσε να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, την ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία τους και το κόστος περίθαλψης που σχετίζεται με την υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν την αξία της λήψης στατινών για περισσότερους από 20.000 ηλικιωμένους, με και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Για τους ηλικιωμένους χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ωστόσο, η μείωση του κινδύνου ήταν σημαντικά μικρότερη.

Οι συγγραφείς προειδοποίησαν, επίσης, ότι η μελέτη τους ήταν μελέτη παρατήρησης και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να τεκμηριώσει σχέση αιτίου – αποτελέσματος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Θεμιστοκλέους: Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, έχουν σήμερα περισσότερους γιατρούς από ό,τι πριν από μερικά χρόνια

Ξυλοκόπησαν διασώστες του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου – Τι καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

Ύπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για να κοιμάστε το βράδυ ανάλογα με την υγεία σας