Iatropedia

Σταυρόλεξο για … δυνατούς λύτες οι “κορονο-γιορτές” – Πώς πολιτικοί και επιστήμονες μας έχουν μπερδέψει

Με 9 άτομα και δύο οικογένειες, ή με την στενή οικογένειά μας; Με τεστ ή χωρίς; Με μάσκες ή απλώς τηρώντας τις αποστάσεις; Θα τραγουδήσουμε; Θα ανταλλάξουμε το φιλί της αγάπης; Ή μήπως τελικά είναι καλύτερα να μείνουμε “μόνοι στο σπίτι”;

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με το πώς θα περάσουμε φέτος τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέσα στις παράδοξες και πρωτοφανείς συνθήκες που έχει φέρει στις ζωές όλων μας, ο κορονοϊός.

Πολιτικοί και επιστήμονες προσπαθούν να θέσουν το πλαίσιο των εορτασμών, ώστε οι πολίτες να καταφέρουν να βιώσουν τις φετινές γιορτές σε συνθήκες “lockdown”, με λιγότερη μοναξιά και πρώτα απ’ όλα με περισσότερη ασφάλεια.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο συγχρωτισμός αυξάνει τις πιθανότητες διάδοσης του κορονοϊού και μάλιστα, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, «της ταχύτατης διασποράς του στα σπίτια μας μέσα σε μόλις 8 λεπτά», αν υπάρχει ανάμεσα στους καλεσμένους  ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού.

Δείτε επίσης – Παπαευαγγέλου: «8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά στο γιορτινό τραπέζι» – Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες

Εν μέσω καταιγισμού πληροφοριών, λοιπόν, οι πολίτες προσπαθούν να οργανώσουν τις γιορτές τους. Ας δούμε αναλυτικά ποιες λύσεις προτείνουν οι επιστήμονες, αλλά και ποιους κανόνες έχει θέσει η επίσημη πολιτεία για να καταφέρουμε να περάσουμε τον “σκόπελο” των εορτών εν μέσω πανδημίας, χωρίς απώλειες. Οδηγίες, που κάποιες φαίνεται να μας έχουν μπερδέψει

Στέλιος Πέτσας: “Έως δύο οικογένειες και 9 άτομα σε κάθε σπίτι”

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά κι αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές το πρωί της Δευτέρας (14/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έθεσε το επίσημο πλαίσιο για τους εορτασμούς και το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα εορταστικά τραπέζια θα “διαλυθούν” λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, οπότε ξεκινά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», τόνισε ο κ. Πέτσας .

Σύψας: “Καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας”

Σε ευθεία αντίθεση όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας.

Αναφερόμενος στις ημέρες των γιορτών, επανέλαβε ότι δεν πρέπει δεχθούμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, ενώ μίλησε για τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε, λέγοντας ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως 9 άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Χατζάκης: “Να μην μείνουμε μόνοι μας – Δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι θα κολλήσουμε από μία οικογένεια”

Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι κινδυνεύουμε, εάν γιορτάσουμε με μία ακόμη οικογένεια στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Χατζάκης:

“Αν βρεθούν δύο οικογένειες μαζί θα γίνει μετάδοση, δεν γνωρίζω να υπάρχει σχετική μελέτη ή εργασία. Αυτές τις επιφυλάξεις τις θεωρώ υπερβολικές υπό την έννοια ότι αυτές οι οικογένειες που θα συναντηθούν, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα”.

Δείτε επίσης: Χατζάκης: “Τρεις μήνες lockdown μέχρι τον Φεβρουάριο … για να γλιτώσουμε το τρίτο κύμα, μέχρι τους εμβολιασμούς”

Ο κ. Καθηγητής γίνεται ακόμη πιο σαφής. Δείτε τι θα πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τις υποδείξεις του για να είμαστε ασφαλείς στο ρεβεγιόν, με μία ακόμη οικογένεια σε κλειστό χώρο:

“Νομίζω ότι είναι γνωστά. Στη διάρκεια του φαγητού δεν θα φοράμε μάσκες, βέβαια, αλλά μετά όταν θα συζητάμε θα πρέπει φοράμε τις μάσκες μας”, αναφέρει ο καθηγητής.

Παπαευαγγέλου: “Καλός αερισμός του χώρου, μάσκες και … όχι τραγούδια”

Στα μέτρα προστασίας και τον καλό αερισμό του χώρου στα γιορτινά τραπέζια αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας ένα παράδειγμα:

Αν σε ένα διαμέρισμα 150 τμ παρευρεθούν 20 άτομα και φοράνε μάσκα, τότε ο κίνδυνος είναι μικρός. Διαφορετικά, όπως είπε, χωρίς μάσκα και ειδικά αν έρθουν στο κέφι οι παριστάμενοι και… τραγουδήσουν, αρκούν 8 λεπτά για να γίνει μεγάλη διασπορά.

“Αν κρατάμε τις αποστάσεις και έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και μία διασπορά σε ένα σπίτι θα δώσει πολλά κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντική η αποφυγή του συγχρωτισμού και θα πρέπει να έχουμε μικρή παρέα, να τηρήσουμε τις αποστάσεις και να έχουμε πολύ καλό αερισμό του χώρου”, σημείωσε η Καθηγήτρια.

Δείτε επίσης – Παπαευαγγέλου: «8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά στο γιορτινό τραπέζι» – Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες

Παρασκευής: “Ένα τεστ κορονοϊού 2-3 μέρες πριν από το ρεβεγιόν … είναι καλή ιδέα”

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (14/12) στην ΕΡΤ, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε ότι είναι καλό να παραμείνουμε στον κανόνα των δύο οικογενειών ανά σπίτι, και όχι σε παραπάνω οικογένειες.

Να τηρηθούν οι συστάσεις για καλό αερισμό του κλειστού χώρου όπου θα βρισκόμαστε και να χρησιμοποιούμε ατομικά σκεύη, χωρίς να μοιραζόμαστε με άλλους τα πιάτα και τα πιρούνια μας, συμβούλευσε ο Καθηγητής.

Σε ερώτηση εάν είναι θεμιτό όσοι βρεθούν σε κάποιο γιορτινό τραπέζι να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ κορονοϊού, προκειμένου να έχουν “το κεφάλι τους ήσυχο”, ο Καθηγητής απάντησε ότι αυτό “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, όμως δεν μπορεί να γίνει γενική σύσταση.

“Αυτοί οι οποίοι το επιθυμούν, πράγματι αυτό θα βοηθούσε σημαντικά”, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι καλό θα ήταν το τεστ αυτό, να γίνει δύο ή τρεις ημέρες πριν το γιορτινό τραπέζι. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, όχι να τον μηδενίσει, πρόσθεσε, αλλά και να μειώσει την πιθανότητα να είναι κάποιος θετικός και να διασπείρει τον ιό σε άλλους.

“Μεγάλη προσοχή αν έχουμε συμπτώματα τόνισε ο κ. Παρασκευής. “Αυτός ο οποίος έχει συμπτώματα θα πρέπει να αποφύγει να είναι με τους συγγενείς του”, συμπλήρωσε.

Λινού: “Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την ίδια οικογένεια”

Την απορία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εξέφρασε τη Δευτέρα (14/12) στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού:

“Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω. Γιατί το χρησιμοποιούν συνέχεια και σε άλλα πράγματα στην Ελλάδα, π.χ. 9 άτομα να περιμένουν στις ουρές στην αναμονή για τα ψώνια, 9 στις εκκλησίες. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λογική”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

Δείτε επίσης – Αθηνά Λινού: “Δεν ξέρω με ποια στοιχεία ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες – Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει”

Η λογική της “κοινωνικής φούσκας” στα εορταστικά τραπέζια κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την κα. Λινού, η οποία συντάσσεται με τον κυβερνητικό κανόνα «δύο οικογένειες ανά σπίτι». Ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει διευκρινιστεί ότι θα πρέπει να περάσουν οι πολίτες με την ίδια οικογένεια και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

“Εκείνο που δεν προσδιορίζει η Πολιτεία είναι ότι και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να είναι η ίδια οικογένεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με την “κάψουλα”, το social bubble. Δηλαδή έχεις σχέσεις με μία και μόνο οικογένεια, η οποία δεν έχει σχέσεις με άλλες οικογένειες και δεν συναντάται με κανέναν άλλο και ούτε κι εσύ, για αρκετή διάρκεια χρονική. Το εφαρμόζουν στην Αμερική και στην Αγγλία”, σημειώνει η κα. Λινού.

Πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και πιο συναισθηματική προσέγγιση των πολιτών, σημειώνει η κα. Λινού, ώστε να αποδεχθούν να κάνουν αυτή τη μεγάλη “θυσία” να μην συναντήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους μέσα στις γιορτές.

“Πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και να μιλήσει κάποιος στην καρδιά των ανθρώπων αυτήν την εποχή γιατί είναι μεγάλη θυσία να μην κάνεις γιορτές με τους ανθρώπους τους δικούς σου”, σημειώνει η Καθηγήτρια.