Iatropedia

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Απόφαση υπέρ των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών τους με δειγματολητπικό έλεγχο, στο 5% των περιστατικών.

Μετά από ομόφωνη απόφασή του το Συμβόυλιο της Επιτρατείας κατέληξε ότι η δειγματοληπτική μέθοδος με την οποία γίνεται η εκκεθάριση των αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, δεν ενέχει πραγματικό έλεγχο και επαρκή τεκμηρίωση και ότι προσβάλλει τα συνταγματικά δικαιώματα των γιατρών.

Ειδικότερα, κρίθηκε ομόφωνα ως αντισυνταγματικός ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών  του ΕΟΠΥΥ με δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των παραστατικών, ενώ αποφασίστηκε ότι η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, γιατί αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και γιατί οι αμοιβές των ιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης,  χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), κα. Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει ότι αποκαταστάθηκε μια κατάφωρη αδικία:

«Οι ιατροί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια άδικες υπέρογκες περικοπές δεδουλευμένων αμοιβών για διοικητικούς λόγους (γιατί λείπει μία υπογραφή, γιατί δεν φαίνεται η σφραγίδα του ιατρού στο σκανάρισμα, γιατί το παραπεμπτικό χάθηκε στην αποθήκη του ΕΟΠΥΥ, κλπ). Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να αποκαταστήσει μία κατάφωρη αδικία περικοπής βάσεις ενός τυχαίου στατιστικού δείγματος του 5%».

Δείτε επίσης – ΠΙΣ: Άμεση ανάγκη αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Αννα Μαστοράκου: «Ο ΕΟΠΥΥ να δρομολογήσει την εκκαθάριση των αμοιβών ταχύτατα»

Το ΣτΕ χαρακτήρισε τη μέθοδο αυτή ως «προδήλως ακατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο θεσπίσθηκε». Για τους ίδιους δε λόγους κρίθηκε ομοίως αντισυνταγματική η δειγματοληπτική μέθοδος εκκαθάρισης για τα αναδρομικά των ετών 2012-2015. Ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος η υπόθεση παραπέμφθηκε για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

«Κατόπιν αυτών γεννάται σοβαρό ζήτημα επιστροφής από τον ΕΟΠΥΥ των αμοιβών των ιατρών, που έχει περικόψει σε εφαρμογή της δειγματοληπτικής μεθόδου εκκαθάρισης. Ο Οργανισμός οφείλει να δρομολογήσει ταχύτατες διαδικασίες ψηφιακής εκκαθάρισης σε ένα πλήρως ελεγχόμενο ηλεκτρονικό περιβάλλον με κανόνες δικαίου, βελτιστοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην αποζημίωση του Έλληνα ιατρού», αναφέρει η κα. Μαστοράκου.

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Πανηγυρική δικαίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη των Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) δηλώνουν ότι δικαιώθηκαν πανηγυρικά: «Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα, που προβλήθηκαν από τον νομικό μας σύμβουλο, ότι ένα εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (ταχεία εκκαθάριση δαπανών και φόρτος εργασίας), δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απουσία ελέγχου των υποβαλλομένων δικαιολογητικών αλλά και σε στατιστική περικοπή αμοιβών των ιατρών χωρίς εντοπισμένη παραβατικότητα. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι οι ιατροί οφείλουν να αποζημιώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχαν».

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέκαθεν διεκδικούσε τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ιατρών και την πληρωμή των δεδουλευμένων αμοιβών τους», καταλήγουν οι γιατροί.