Στη “δαγκάνα” του εισαγγελέα και τα πιστοποιητικά νόσησης – Έλεγχος αντισωμάτων στα «ύποπτα» περιστατικά
Ακόμη πιο βαθιά στην υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά Covid-19 που συγκλονίζει τη χώρα, διεισδύουν οι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών, καθώς οι υγειονομικοί φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Πληροφορίες που έρχονται καθημερινά στο γραφείο του εισαγγελέα, κάνουν λόγο για πολλές περιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο την παραχάραξη των διαδικασιών του εμβολιασμού, αλλά και των βεβαιώσεων νόσησης. Και μάλιστα, όχι μόνο από υγειονομικούς, αλλά ακόμη και από απλούς πολίτες.
Περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι αυτή του Νοσοκομείου Καβάλας, όπου προσκομίστηκαν 16 πιστοποιητικά νόσησης από το προσωπικό μέσα στον τελευταίο μήνα, η περίπτωση της Σαντορίνης με την έκδοση ψευδών αρνητικών τεστ που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, αλλά και η περίπτωση της Δράμας, με εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίοι φέρονται να διαθέτουν παράνομα πιστοποιητικά νόσησης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους παραβάτες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19:
“Όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται, και φυσικά όπου εμπλέκονται υγειονομικοί θα απομακρύνονται από την εργασία τους και θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις και οι νομικές κυρώσεις” δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αναμένεται να δώσουν εντολή στους διοικητές των “επίμαχων” νοσοκομείων -αλλά και σε όποια άλλα υπάρχουν υπόνοιες- να ζητήσουν από όσους έχουν προσκομίσει πιστοποιητικά νόσησης κατά το τελευταίο μήνα, να υποβληθούν σε έλεγχο αντισωμάτων σε δημόσια δομή.
Σε έλεγχο αντισωμάτων θα υποβληθούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καβάλας
Στο Νοσοκομείο Καβάλας ελέγχονται 16 υγειονομικοί εργαζόμενοι, για την πιθανότητα να είναι πλαστά τα πιστοποιητικά νόσησης που προσκόμισαν στην υπηρεσία τους, μετά την ψήφιση του νόμου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Όλα τα τεστ είχαν διενεργηθεί στο εργαστήριο του νοσοκομείου, ενώ ο διοικητής αναμένεται τώρα να ζητήσει τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν και ποιοι από τους εργαζόμενους που έχουν πιστοποιητικά, έχουν νοσήσει πραγματικά από Covid-19.
Ανεξέλεγκτη η εμπλοκή ιδιωτών στις δηλώσεις κρουσμάτων
Τα ψευδώς “αρνητικά” και “θετικά” τεστ εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς κατά περίπτωση. Όμως, και τα δύο έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας και την έκθεση ανυποψίαστων πολιτών σε κίνδυνο.
Η υπόθεση είναι πολυδαίδαλη, καθώς σ’ αυτήν εμπλέκονται πολλοί υγειονομικοί φορείς, οι οποίοι μάλιστα ενεπλάκησαν πολύ πρόσφατα.
Έτσι, με τον νόμο 4812/2021 που πήρε ΦΕΚ την 1η Ιουλίου 2021, εκτός από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια -όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- δικαίωμα για τη διενέργεια rapid test και πρόσβαση στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 για τη δήλωση θετικών περιστατικών, εκχωρήθηκε, επίσης:
- σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων,
- σε νοσηλευτές,
- σε επισκέπτες υγείας,
- στους ΟΤΑ,
- στους ιδιώτες φαρμακοποιούς.
Στόχος ήταν η αύξηση της δυναμικότητας των ελέγχων μέσα στο καλοκαίρι, με αφορμή των τουρισμό.
Στην πραγματικότητα, όμως, το άνοιγμα της “βεντάλιας” … άνοιξε και την “όρεξη” σε πολλούς, που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη διεύρυνση και τη χαλαρότητα του συστήματος.
Η «φάμπρικα» της Σαντορίνης
Κάπως έτσι στήθηκε η “φάμπρικα” της Σαντορίνης, όπου «κλιμάκιο νοσηλευτών / παραϊατρικού προσωπικού» προμήθευε πολίτες (πολλοί από αυτούς μάλιστα ήταν τουρίστες) έναντι αμοιβής, με «αρνητικές» βεβαιώσεις χωρίς καν να υποβληθούν σε τεστ.
Το “αγνώστου πατρός» συνεργείο, που δήθεν διενεργούσε ελέγχους αποδεικνύεται πως απλώς εμπορευόταν “αρνητικά” αποτελέσματα, με τα οποία οι επιτήδειοι ταξιδιώτες στην ουσία αγόραζαν “Covid free pass”, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
Δράμα: Εμπλοκή ιδιωτικής επιχείρησης στην έκδοση πιστοποιητικών νόσησης
“Τρύπα” στο σύστημα κατάφεραν να εντοπίσουν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Δράμας.
Με αντίτιμο τα 50 ευρώ, κατόρθωσαν να δηλωθούν ως «νοσούντες Covid-19», ώστε να εξασφαλίσουν με παράνομο τρόπο την παραμονή στην εργασία τους χωρίς να εμβολιαστούν. Θέτοντας, ωστόσο, σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους και μάλιστα ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι οι βασικοί ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο εισαγγελέας διερευνά τώρα την περίπτωση μικροβιολόγων και ιδιωτών γιατρών που είχαν πρόσβαση στο Μητρώο Αθενών Covid-19 και που -όπως φαίνεται- δήλωσαν ως «θετικά», άτομα που δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε διαγνωστικό τεστ. Αμέσως μετά τη δήλωση από τον γιατρό, οι ενδιαφερόμενοι κατάφεραν να εκτυπώσουν εύκολα πιστοποιητικό νόσησης.
Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα»
Από τον έλεγχο αντισωμάτων που θα γίνει τις επόμενες μέρες στους εργαζόμενους υγειονομικούς με τα «ύποπτα» πιστοποιητικά, και μέσα από το «ξεσκαρτάρισμα» των εικονικών νοσήσεων, οι αρχές θα καταφέρουν να φτάσουν γρήγορα στους επαγγελματίες υγείας που είχαν στήσει τη βιομηχανία «παραχάραξης» των στοιχείων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι έλεγχοι να αποκαλύψουν και πολλές περιπτώσεις απλών πολιτών, που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων «υπηρεσιών».
Πηγές του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο iatropedia.gr, αναφέρουν ότι όσοι επαγγελματίες υγείας -γιατροί ή φαρμακοποιοί- είχαν πρόσβαση στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 και προχώρησαν σε ψευδείς δηλώσεις, θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις του νόμου.
Και επειδή δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να απολυθούν ή να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ο νόμος θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα είναι δυσβάσταχτα.