Στην Αθήνα το 46ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ 2024)

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Θα διεξαχθεί 7-10 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών με τη συμμετοχή 1.200 συνέδρων.

Οι νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα, θα παρουσιαστούν στο 46ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ 2024) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Στη διάρκειά του οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκυρα και αξιόπιστα για τις νέες τάσεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και τις νέες διαγνωστικές μεθόδους.

Έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα μελετών με νέα φάρμακα για την οφθαλμοπάθεια του θυρεοειδούς. Είναι μία ασθένεια που προκαλεί δυσμορφία, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Την παρουσιάζει το περίπου 50% των πασχόντων από αυτοάνοσο υπερθυρεοειδισμό (νόσος Graves).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών με νέα, στοχευμένα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα φάρμακα αυτά «είναι αποτελέσματα κοπιαστικών και επίμονων μελετών της βασικής έρευνας του καρκίνου θυρεοειδούς, οι οποίες αποκάλυψαν τις βασικές οδούς αποδιαφοροποίησης και αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στην αγωγή με θεραπευτικό ραδιενεργό ιώδιο», εξηγεί ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Λεωνίδας Ντούντας, πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Και ο υποθυρεοειδισμός

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα της αγωγής με θυροξίνη στις εγκύους με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αλλά με φυσιολογικές τιμές TSH και  ορμονών του θυρεοειδούς. Θα συζητηθεί επίσης η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των μορφών του υποθυρεοειδισμού στην πρόληψη και ρύθμιση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, που ευθύνονται για το 80% των θανάτων ετησίως στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιστημονική ένωση θυρεοειδούς στον κόσμο. Αριθμεί πλέον των 1.000 μελών, με εξειδίκευση και δέσμευση στη διεθνή μελέτη και θεραπεία των θυρεοειδικών παθήσεων.

Το συνέδριο διεξάγεται στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια. Θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Τις εργασίες του αναμένεται να παρακολουθήσουν 1.200 σύνεδροι, κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί και μοριακοί βιολόγοι. Μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή των Ελλήνων ενδοκρινολόγων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΩ.