Τα μέτωπα είναι ανοιχτά στην Αθήνα για τον υπουργό Υγείας και τον περιμένουν εναγωνίως από αύριο να δώσει απαντήσεις…
«Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών. Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον Μ.Ο. των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντου φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Παράλληλα, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι Θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και να μην προβεί σε καμιά αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου», αναφέρουν σε έντονους τόνους οι άνθρωποι της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στρέφοντας τα πυρά τους εμμέσως πλην σαφώς στις πολυεθνικές.
Ερώτηση στην Βουλή
Και σαν να μην φτάνει αυτή η αντίδραση από την ΠΕΦ, ήρθε χθες η η Ερώτηση στην Βουλή της υπεύθυνης του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, για το θέμα της μη ανάρτησης στοιχείων που αφορούν στις πωλήσεις των φαρμάκων στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ όπως γινόταν από το 2000.
Η βουλευτής καταγγέλλει ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2016 ούτε ο ΕΟΦ έχει κάνει αναρτήσεις σχετικά με τις πωλήσεις των εταιρειών αλλά ούτε και ο ΕΟΠΥΥ έχει δημοσιοποίησει στοιχεία σχετικά με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά διαφάνειας.
Συγκεκριμένα η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρει:
«H δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση διαφάνειας και αναγκαία προϋπόθεση για αποτελεσματικό κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία. Δυστυχώς, από το 2015 παρατηρείται μια αντίρροπη τάση μεθοδευμένης απόκρυψης των σχετικών δεδομένων, που υπονομεύει τις πρωτοβουλίες για ανοικτότητα της δημόσιας πληροφορίας που έχουν ληφθεί (όπως ιδίως τον ν. 4305/2014 για τα «ανοικτά δεδομένα»).
Όπως γνωρίζετε, οι φαρμακευτικές εταιρείες κοινοποιούν άμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όλες τις πωλήσεις φαρμάκων προς νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία. Ο ΕΟΦ, ήδη από το 2000, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συλλέγει τα ανωτέρω δεδομένα πωλήσεων φαρμάκων και τα αναρτά στην ιστοσελίδα του συγκεντρωτικά ανά μήνα (http://www.eof.gr/web/guest/stats).
Παρά ταύτα, από το 2015, χωρίς καμία αιτιολόγηση, η ανάρτηση δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων έχει σταματήσει και δεν υπάρχει κανένα αναρτημένο στοιχείο πωλήσεων μέχρι και σήμερα. Η απόκρυψη αυτή των στοιχείων -τόσο από το Κοινοβούλιο, όσο και από τους πολίτες- θάλπει την αδιαφάνεια και γεννά σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη φαρμακευτική κατανάλωση.
Περαιτέρω, στοιχεία για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τηρεί και ο ΕΟΠΥΥ, τόσο στο πλαίσιο της τακτικής πληροφόρησης των θεσμών, σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στο πλαίσιο παρακολούθησης των rebates, των claw back και εν γένει των συναλλαγών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Εντούτοις, ούτε ο ΕΟΠΥΥ δημοσιοποιεί τα στοιχεία δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που διαθέτει.
Επειδή από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν ελέγχει πλέον τη φαρμακευτική κατανάλωση και πάντως δεν επιτρέπει τη διαφανή και ισότιμη πληροφόρηση όλων για τα δεδομένα φαρμακευτικής δαπάνης,
Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
Για ποιό λόγο επί 14 μήνες (Ιαν. 2015 – Φεβρ. 2016) ο ΕΟΦ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων;
Πότε θα αναρτηθούν τα σχετικά συγκεντρωτικά δεδομένα από τον ΕΟΦ;
Για ποιό λόγο ο ΕΟΠΥΥ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη;
Επιπλέον, ζητούμε να γνωστοποιηθούν:
Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για το 2015 που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, φάρμακα του νοσοκομειακού καταλόγου, δαπάνη προς φαρμακεία, εκπτώσεις κάθε είδους, Rebate κάθε κατηγορίας, Claw back, αναλώσιμα)
Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για το 2015 που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων.»
Το πρόγραμμα του κ. Ξανθού σήμερα στην βόρειο Ελλάδα:
08.45- 09.30: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα. Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.
09.45- 10.45 : Ειδομένη
11.00- 11.30: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.
11.45- 13.15: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κιλκίς και ευρεία σύσκεψη με τη διοίκηση, το σωματείο των εργαζόμενων, τον Δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, τον δήμαρχο Παονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτριο Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτριο Αγαθόπουλο.
17.00: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά.
18.00-20.00: Σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.