Στην Κομισιόν «βλέπουν» δυσκολίες στην πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων ασθενών στο φάρμακο
Άρα βασική πρόκληση για τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών αλλά και τα εθνικά Ταμεία περίθαλψης είναι ακριβώς αυτό. Η βιωσιμότητα του συστήματος σε συνδυασμό με την καινοτομία στο φάρμακο. Αλλά η οικονομική κρίση είναι εδώ (όχι μόνο στην Ελλάδα που την βιώνει πιο σκληρά αλλά σε όλη την ΕΕ) και καθώς βγαίνουν στην αγορά όλο και πιο ακριβά σκευάσματα, όλοι καλούνται να βρουν νέους τρόπους προσεγγίσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Για τον λόγο αυτό ανατέθηκε η μελέτη του θέματος στην κοινοπραξία (Gesundheit Österreich Forschungs – und Planungs GmbH, Sogeti Λουξεμβούργου και το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας) ώστε να γίνει διερεύνηση των φαρμακευτικών πολιτικών τιμολόγησης και αντιστοίχησης των τιμών.
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθούν οι υπάρχουσες πρακτικές τιμολόγησης στα ευρωπαϊκά συστήματα και να γίνουν βελτιώσεις στην τιμολόγηση με βάση τιμές από άλλες χώρες (external price referencing – EPR) και την τιμολόγηση με βάση άλλα κριτήρια (differencial pricing – DP).
Η εξωτερική τιμή αναφοράς είναι η πρακτική τιμολόγησης με βάση την τιμή ενός φαρμάκου σε μία ή περισσότερες χώρες. Την μέθοδο αυτή δεν την χρησιμοποιούν στην ΕΕ μόνο η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία, καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων με βάση τη σύγκριση με άλλες χώρες.
Στη Γερμανία, ο νόμος προβλέπει ότι οι τιμές αναφοράς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην τιμολόγηση των νέων σκευασμάτων. Στη Δανία, η τιμολόγηση με βάση τιμές αναφοράς εφαρμόζεται μόνο ως υποστηρικτική τιμολογιακή πολιτική στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με μια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015, 20 από τις 29 χώρες που εφαρμόζουν τιμές αναφοράς (EPR) χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική ως αποκλειστικό ή κύριο τιμολογιακό μέσο.
Η διαφορική τιμολόγηση (DP) αποτελεί μία στρατηγική της που έχει διαφορετικές τιμές για το ίδιο το προϊόν, ανάλογα με το που αυτό διατίθεται. Στη μελέτη αναφέρεται ότι ένα σύστημα αυτού του τύπου έχει θέση στα ευρωπαϊκά συστήματα.