Iatropedia

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία

Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία.

Το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» εισάγει  ρυθμίσεις για:

Στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής δήλωσε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη».

Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια έχουν δηλώσει το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων για τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν τεθεί οι ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο στον τομέα της Ιατρικής, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία και στις εφημερίες του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα αυτή για τους ιατρούς, μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, παρέχεται αφενός για να αξιοποιήσουν την κλινική εμπειρία τους και αφετέρου για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Αναμένεται δε ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.

Περαιτέρω μέσω περιορισμών, ρητρών και διαδικαστικών όρων, που προβλέπονται (π.χ. δείκτες παραγωγικότητας, αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων ανά κλινική, αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων, των παρακλινικών εξετάσεων), που εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Υγείας εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Εργασιακό καθεστώς

Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών. Μεταξύ άλλων:

Για τη δημόσια υγεία

Με το νομοσχέδιο εισάγονται και ρυθμίσεις σχετικές με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσεων για τη δημόσια υγεία. Ειδικότερα:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi