της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Και δεν φτάνει αυτό αλλά καταγγέλλουν επίσης ότι κάποιοι υποψήφιοι μεταμοσχευθέντες αποκλείονται της σωτήριας επέμβασης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιρρίπτουν ευθύνη στη διοίκηση του νοσοκομείου που υποχρηματοδοτεί το Εργαστήριο Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, ανέφερε ότι «όλοι οι υπό μεταμόσχευση αιμοκαθαιρόμενοι κάνουν ελλιπείς εξετάσεις. Το αρχείο δεδομένων πρέπει να δημιουργείται τακτικά και βάσει πρωτοκόλλων ώστε όταν βρεθεί το μόσχευμα και έρθει η ώρα να μπορέσουν οι γιατροί να κρίνουν με ακρίβεια και ασφάλεια αν μπορεί ο υποψήφιος λήπτης από την ηλεκτρονική βάση του ΕΟΜ να θεωρηθεί κατάλληλος με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια. Ωστόσο, οι εξετάσεις αυτές δεν γίνονται κάθε τρίμηνο. Οι οροί των ασθενών φυλάσσονται σε ψυγείο για 1-2 χρόνια και όταν βρεθεί μόσχευμα βγάζουν από το ψυγείο τον παλιό ορό, παίρνουν και τον νέο και τσεκάρουν αν είναι ασφαλές να γίνει η μεταμόσχευση. Με τις αλχημείες αυτές ακροβατούμε στα όρια της δεοντολογίας!».
Τα προβλήματα διογκώνονται και από το γεγονός ότι στο Εργαστήριο Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει δυνατότητα εξετάσεων με κυτταρομετρία ροής αλλά εφαρμόζεται η παλιά μέθοδος. Η υπεύθυνη του Εργαστηρίου μάλιστα έχει επισημάνει στη διοίκηση του Ιπποκράτειου, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι αυτό είναι αδύνατο να λειτουργεί, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ το μήνα που του αναλογεί και έχει ζητήσει να βρεθεί λύση.
Σε επιστολή της η κ. Φυλάκτου αναφέρει ότι «επείγουσα ανάγκη για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου και της διενέργειας ασφαλών μεταμοσχεύσεων, είναι η δυνατότητα προμήθειας αντιδραστηρίων ελέγχου των κυτταροτοξικών αντισωμάτων, κόστους περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο».
Το 2009 ο προϋπολογισμός ήταν 3.500.000 ευρώ, ενώ στην πρόταση προϋπολογισμού που έχει καταθέσει το Εργαστήριο αναφέρονται 1.300.000 ευρώ.
Ο κ. Νίκος Φαρμάκης, αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου, όπου παρακολουθούνται περίπου 600 μεταμοσχευμένοι νεφρού αλλά και αρκετά παιδιά, παραδέχεται στον «Αγγελιοφόρο» τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια λέγοντας: «Δυστυχώς ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος, ζήτημα που έθεσα στο νέο υπουργό προχτές, λέγοντάς του ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί στο έργο του περιλαμβάνονται διάφορες υπηρεσίες υψηλού κόστους. Δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα. Θεωρώ όμως ότι η αναφορά του Συλλόγου Νεφροπαθών προς το νοσοκομείο είναι απρεπής. Το νοσοκομείο βρίσκεται στη διάθεσή τους», απάντησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: