Περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό λαμβάνουν μέρος από την Πέμπτη στις συνεδρίες του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που ολοκληρώνεται σήμερα ενώ παραπάνω από 1000 είναι οι επισκέπτες. Κι ενώ οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για ανάπτυξη, τρόπους επίτευξης πλούτου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας και το χρέος σε σχέση με την απαιτούμενη ανάπτυξη, στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών κατά της καινοτομίας…
Τα δημόσια νοσοκομεία, που θα στήριζαν μέσα στο πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησής τους οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ- καταρρέουν. Είτε θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν είτε όχι.
Συγκεκριμένα:
-Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παμπάλαιος, δεν υπάρχουν καν χρήματα για την σωστή και τακτική συντήρισή του. Κλασικό παράδειγμα που αφορά δεκάδες νοσοκομεία ανά την επικράτεια είναι οι αξονικοί τομογράφοι!
– Η χρηματοδότηση για το 2017 δεν έχει ακόμα καν «ξεκλειδώσει» και οι διοικητές τα βγάζουν πέρα όπως μπορούν. Με μπαλώματα που τις περισσότερες φορές δεν αρκούν!
-Οι περίφημες προσλήψεις επικουρικών αλλά κυρίως μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών γίνονται εδώ και 2 χρόνια με τον ρυθμό της χελώνας… «Είδηση» αποτέλεσε μάλιστα προ ημερών ότι διορίστηκαν μόλις 13 γιατροί στο ΕΣΥ την ώρα που χρειάζονται κυριολεκτικά χιλιάδες…
-Στα νοσοκομεία υπάρχουν αναλώσιμα τόσο κακής ποιότητας που πολλές φορές για να χρησιμοποιηθεί ένα, καταστρέφονται άλλα δύο. Γιατί δεν αγοράζουν λοιπόν εξαρχής ένα και ποιοτικό; Για να παριστάνουν ότι κάνουν οικονομία; (βλέπε χειρουργικά γάντια).
-Σε πολλά ειδικά νοσοκομεία της περιφέρειας οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και μαξιλάρια καθώς τα διαθέσιμα στο νοσοκομείο είναι φθαρμένα σε βαθμό που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ακόμα.
-Σε χειρουργικές κλινικές εφημερεύει το βράδυ μία μόνη νοσηλεύτρια για 50 ασθενείς. Με ό,τι μπορεί αν σημαίνει αυτό για την ποιότητα της νοσηλείας και το burnout του επαγγελματία.
Φάρμακα
Την ίδια ώρα, το ΥΥΚΑ με τις πλάτες του πρωθυπουργού, προωθεί συστήματα αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων και της εισαγωγής τους στην χώρα, που θα οδηγήσουν σίγουρα στην αποεπένδυση των φαρμακευτικών στην Ελλάδα και στη μη είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.
Κι όταν οι σοβαρά και χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι καρκινοπαθείς και τα άτομα με σπάνιες παθήσεις, μείνουν χωρίς το φάρμακο που θα τους διατηρούσε στην ζωή, αναρωτιέμαι τι θα πουν ότι έφταιξε;