Συμβουλές στοματικής υγιεινής για την φροντίδα των δοντιών σε κάθε ηλικία και για κάθε τύπο ανθρώπου, δίνουν οι γιατροί SOS.
Σε όποια από τις παρακάτω κατηγορίες και αν ανήκετε, πρέπει να προσέχετε για να διατηρήσετε το λαμπερό σας χαμόγελο!
Παιδιά:
Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινά από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα.
Έγκυοι:
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή… Λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και της μεταβολής στα επίπεδα των ορμονών εμφανίζονται συχνά τερηδόνες των δοντιών και παθήσεις των ούλων.
Αθλητές:
Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προστατευτικών ναρθήκων από αθλητές και από παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.
Μοντέρνοι…:
Προσοχή στο piercing γλώσσας και βλεννογόνων, καθώς εμφανίζονται αρκετά συχνά κατάγματα των δοντιών και η περιοχή γύρω από το κόσμημα κινδυνεύει από μολύνσεις.
Ηλικιωμένοι:
- Παρουσιάζεται ελλιπής στοματική υγιεινή λόγω της μειωμένης έκκρισης σάλιου, των συστηματικών παθήσεων και της λήψης φαρμάκων σε συνδυασμό με την μειωμένη δεξιότητα και την έλλειψη ενδιαφέροντος.
- Η λήψη αρκετών φαρμάκων επηρεάζει την υγεία των ούλων και συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας, εξαιτίας της πρόκλησης ξηροστομίας και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
- Με την πάροδο των ετών οι προσθετικές εργασίες (οδοντοστοιχίες, γέφυρες, θήκες ) φθείρονται. Συνεπώς προκύπτει η αναγκαιότητα αξιολόγησης, επιδιόρθωσης ή και αντικατάστασης τους.
Πώς συνδέεται η κατάσταση της υγείας μας με τη στοματική υγιεινή
- Τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν άριστη στοματική υγιεινή, καθώς συχνά η περιοδοντική νόσος συσχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Άρα ένα υγιές χαμόγελο συμβάλλει και στη γενικότερη υγεία μας.
- Συχνά ο πονοκέφαλος συσχετίζεται με διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος. Όταν παρατηρούμε σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ζητάμε τη συμβουλή του οδοντιάτρου μας.
- Τα άτομα με κινητικά προβλήματα συχνά παραμελούν τη στοματική τους υγεία, οπότε ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος, όπως και οι κατάλληλες οδηγίες προς τον ασθενή και τους φροντιστές του.Κάπνισμα και στοματική υγιεινή δεν πάνε μαζί…
Το κάπνισμα επηρεάζει δόντια και ούλα
- Προκαλεί αλλαγή του χρώματος των δοντιών
- Συμβάλλει στην εμφάνιση παθήσεων των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ).
- Δυσκολεύει την επούλωση και επιβραδύνει κάθε θεραπεία.
- Συντελεί στην εμφάνιση προκαρκινικών βλαβών και συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στόματος, που είναι αρκετά συχνός και πολύ επιθετικός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παραμελημένη η οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα: Στο 38,2% η ιδιωτική δαπάνη και 0% η δημόσια