Στους 39 οι νεκροί στην Ελλάδα από την γρίπη – Δύο μικρά παιδιά ανάμεσά τους!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί στην χώρα μας από την εξάπλωση της γρίπης έχουν φτάσαει φέτος τα 37 άτομα ηλικίας 25 έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη. Σε αυτούς προστίθενται, δυστυχώς, και δύο παιδιά: το ένα ήταν κοριτσάκι 5 ετών και ένα ακόμα κάτω του ενός έτους, με το σύνολο να φτάνει τα 39 άτομα.
Το 5χρονο κοριτσάκι, που πέθανε από την γρίπη, είχε υποκείμενο ανοσολογικό έλλειμμα. Εκτός αυτού, είχε σταφυλοκοκκική πνευμονία, μια σοβαρή επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο.
Το δε βρέφος έπασχε από σοβαρό γενετικό νόσημα καθώς είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας αυτής να έχει μόνιμη τραχειοστομία. Νοσηλευόταν σε Εντατική Μονάδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και κατέληξε.
Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη:
- Γενικότερα η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.
- Το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από την γρίπη αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ΔΕΝ είχαν κάνει στην πλειοψηφία τους το αντιγριππικό εμβόλιο. Μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.
- Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί έφτασαν τους 20.
- Αυτήν την στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 165 άτομα με επιπλοκές από τον ιό της γρίπης.
- Δεδομένα από Καναδά όπου ξεκίνησε η φετινή εποχική γρίπη στο βόριο ημισφαίριο: Το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.
- Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ έχει επικράτηση που αγγίζει το 60%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με γρίπη 128 χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ.
- Στα σχολεία: Το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα ΔΕΝ έχει γρίπη αλλά άλλη ίωση.
- Επίσης σα σχολεία: Υπάρχει το τεστ που γίνεται σε παιδιά γενικότερα για να πιστοποιηθεί αν έχουν προσβληθεί από Η1Ν1, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι στην αντιμετώπιση του περιστατικού από τα σχολεία.
- Δεν συνιστάται κλείσιμο των σχολείων αυτήν τη στιγμή διότι ΔΕΝ θα συμβάλλει στον περιορισμό της γρίπης. Ένα τέτοιο μέτρο συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας ή στην πολύ αρχή. Το ότι έγινε στη Ρουμανία οφείλεται κυρίως σε «αμηχανία» των αρχών λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του ιού.
Τι μέτρα προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη:
- Όσοι έχουν αρρωστήσει πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει για παιδιά και δασκάλους/καθηγητές.
- Αν έχετε γρίπη και σας έρθει φτέρνισμα, η σωστή κίνηση είναι να καλύψετε εγκαίρως το στόμα σας με το μανίκι της μπλούζας σας στο ύψος του αγκώνα και όχι με το χέρι.
- Τακτικό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών σας.
- Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή/και παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να πάτε επιτόπου στον γιατρό να σας εξετάσει και να ακολουθήσετε τυχόν αντιική αγωγή, όπως προβλέπεται.
Τι είπε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος:
- Αυτό που κάνουμε σήμερα, μια συνέντευξη Τύπου, είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
- Η καμπάνια εμβολιασμών που κάναμε φέτος απέδωσε καλά αποτελέσματα καθώς έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.
- Κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, αλλά δώσαμε και εντολή για αγορά περισσοτέρων τα οποία θα παραλάβουμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
- Υπάρχει επάρκεια αντιικών φαρμάκων αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε κατάχρησή τους. Μόνο όπου το κρίνουν απαραίτητο οι γιατροί. Δηλαδή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και σε πολύ σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
- Τον Νοέμβριο του 2018 οι λειτουργούσες κλίνες στις ΜΕΘ ανά της Ελλάδα ανέρχονταν στις 552. Υπάρχουν 63 κλίνες σε ΜΕΘ που είναι ανενεργείς. Είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια.
Τι ειπώθηκε για τους επαγγελματίες Υγείας:
- Γίνεται σχολαστική επιτήρηση για τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
- Υπήρξε δωρεά 20.000 εμβολίων τα οποία και κατανεμήθηκαν.
- Δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς τα νούμερα χρήσης των εμβολίων που διατέθηκαν στα νοσοκομεία. Αλλά ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί. Ακριβέστερος απολογισμός θα κοινοποιηθεί στο τέλος της σεζόν. Πέρυσι αυτό το νούμερο είχε φτάσει το 31%. Φέτος, ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε.
Γενικά:
- Τελικά κάθε χρόνο νοσεί περίπου το 10%-15% του γενικού πληθυσμού σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα.
- Στη χώρα μας, δυστυχώς μόνο τόνο το 15% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και όσων κατέληξαν μέχρι στιγμής είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης για φέτος.