Τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που πλήττονται από τις πυρκαγιές, εκφράζουν οι υγειονομικοί. Μιλούν για “προδιαγεγραμμένο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό έγκλημα” και ζητούν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Πρώτο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αλλά και όλο το υγειονομικό σώμα, που δηλώνει απερίφραστα, όπως λένε οι γιατροί: “συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται στην Αττική. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες να προσφέρουμε την οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί”, αναφέρουν και τονίζουν ότι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει τη Δευτέρα 24/07/23 και ώρα 19:30, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λ. Κηφισιάς 37).
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: “Καλοκαίρι καιγόμαστε, χειμώνα πνιγόμαστε!”
“Δεν ανεχόμαστε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα πνιγόμαστε! Οι ζωές μας και το φυσικό περιβάλλον μετράνε! Δεν είναι κόστος!”, σημειώνουν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως λένε, για ακόμα ένα καλοκαίρι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Πάνω από 500.00 στρέμματα έχουν καεί και δεκάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί από αυτό το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό έγκλημα!
“Για άλλη μια φορά ο “βασιλιάς” αποδεικνύεται “γυμνός”! Για άλλη μια φορά, το “επιτελικό και σύγχρονο κράτος” τους είναι άφαντο και επιλεκτικά ανίκανο σε ότι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος! Είναι όμως σταθερά ικανό και ταχύτατο στην μετατροπή της Αθήνας σε “τουριστική ριβιέρα” και επενδυτικό παράδεισο!”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ απαριθμούν τα προβλήματα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική:
- Δασαρχεία χωρίς δασεργάτες (π.χ. το δασαρχείο Λαύριο, στο οποίο ανήκει το Πάνειο Όρος δεν διαθέτει ούτε ένα δασεργάτη! Όπως αντίστοιχα ούτε αυτά της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Αιγάλεω κλ.π.).
- Πυροσβεστικό Σώμα με πάνω από 4.500 κενά και μέσο όρο ηλικίας των πυροσβεστών να είναι 45-50 χρονών.
- Μια Περιφέρεια Αττικής που δεν διαθέτει ούτε μια υδροφόρα στην Πολιτική της Προστασία και επαφίεται στους διάφορους εργολάβους.
- Παρατημένα δάση, ακαθάριστα, ακαθάριστοι πυλώνες της ΔΕΗ, παράνομες χωματερές. Παντελής έλλειψη χρηματοδότησης (17 εκ. ευρώ περίπου ζήτησαν τα δασαρχεία, πήραν 1,7 από την κυβέρνηση!).
“Η πλήρης εμπορευματοποίηση της γης και των δασών. Όλα αυτά είναι η καύσιμη ύλη των καταστροφών που βιώνουμε κάθε χρόνο. Αποτελούν την άλλη όψη της γκλαμουράτης τουριστικής βιτρίνας της πρωτεύουσας!”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και τονίζουν πως τα επιχειρήματα περί “κλιματικής αλλαγής” είναι απλώς προφάσεις:
“Δεν φταίει καμία “κλιματική αλλαγή” για τις τραγικές ελλείψεις και κενά σε όλη τη κλίμακα της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της δασοπροστασίας. Δε φταίει καμία κλιματική αλλαγή που η πρόληψη και τα πρακτικά μέτρα για αυτή είναι ουσιαστικά απαγορευμένες λέξεις, αφού αποτελούν κόστος και δεν υπάρχουν καν επιλέξιμα κονδύλια για αυτή από τα δισεκατομμύρια που μοιράζει η Ε.Ε. με τα ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κλ.π”, υπογραμμίζουν.
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ καλούν όλους τους υγειονομικούς και πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Δευτέρας:
“Δεν μπορούμε να στεκόμαστε ως θεατές πυρκαγιών από τους καναπέδες μας! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής!”, αναφέρουν.
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο: “Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια”
“Μπροστά στο νέο έγκλημα σε βάρος του Περιβάλλοντος και του λαού της Αττικής δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια” δηλώνουν και οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο, οι οποίοι διεκδικούν:
► Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής. Εξασφάλιση της διαμονής των πυρόπληκτων μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
► Ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, το ΕΚΑΒ και τις δημόσιες μονάδες υγείας
► Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να υπάρχει επαρκής στελέχωση στα Δασαρχεία, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ και τις δημόσιες μονάδες υγείας
► Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Να ανακληθεί η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
► Καμία αλλαγή χρήσης γης. Πλήρης αποκατάσταση των καμένων δασών.
► Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης