Κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές ενώνουν τη φωνή τους με την ΑΔΕΔΥ και δηλώνουν ότι τάσσονται ενάντια στο νομοσχέδιο που -όπως υποστηρίζουν- καταφέρει ένα «χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο ωράριο».
Τα υγειονομικά σωματεία συμμετέχουν στην απεργία στις 21/9 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!
«Το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν είναι καινούργια εξέλιξη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί το ξέρουμε. Ήδη εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε για σταθερό πρωινό ανθρώπινο ωράριο (5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο) και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία ενάντια σε όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις που προωθούν την εφημεριακή υπερεξόντωση με διάφορα «τερτίπια» πανομοιότυπα με αυτά του νέου νομοσχέδιου: τεχνητή κατάργηση διαχωρισμού τακτικού με υπερωριακό χρόνο εργασίας, τεχνητή κατάτμηση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό». Με δυο λόγια το νέο νομοσχέδιο θέλει να καθιερώσει για όλους τους εργαζόμενους αυτό ακριβώς που όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πετύχουν ενάντια στους γιατρούς εδώ και 15 χρόνια: να διαχωρίσει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, να υπολογίζει διαφορετικά, με τεχνάσματα, το χρόνο εργασίας με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση των γιατρών», αναφέρουν οι υγειονομικοί στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο νέος νόμος έρχεται να συμπληρώσει τον «εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη». «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση.
«Αλλά όχι μόνο αυτό: σήμερα, λένε στους εργαζόμενους: Αν θέλεις περισσότερα χρήματα για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου, απελευθερώσου από «αγκυλώσεις» τύπου 8ωρου, δικαιωμάτων κ.λπ. Το ίδιο λένε και σε εμάς, τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Δε σας δίνουμε αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά έχετε τη “δυνατότητα” να κάνετε ιδιωτικό επάγγελμα αρμέγοντας τις τσέπες των ασθενών, νόμιμα πια. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς δηλαδή πρέπει να βλέπουμε τους ασθενείς ως κινούμενες τσέπες…», τονίζουν.
«Συγκοινωνούντα δοχεία ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας»
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου.
«Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;», σημειώνουν οι γιατροί.
Οι υγειονομικοί ζητούν να αποσυρθεί τώρα το νέο «αντεργατικό έκτρωμα» που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες «να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν»!
Σήμερα, όπως λένε επίσης, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας.
«Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και να ζούμε από αυτήν. Να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας», εξηγούν.
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών του Θεσσαλικού κάμπου
Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί δηλώνουν ότι συντάσσονται με τους χιλιάδες άστεγους και κατεστραμμένους από την φονική κακοκαιρία Daneil πλημμυροπαθείς στον Θεσσαλικό κάμπο και την Μαγνησία, που δίνουν μάχη μαζί με σωματεία, μαζικούς φορείς, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συλλογικότητες, απλούς ανθρώπους εθελοντές να επιβιώσουν και να ξελασπώσουν….
«Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή, αγανάκτηση, θλίψη που τους άφησαν να βουλιάξουν λόγω κόστους, παρόλο που γνώριζαν τον κίνδυνο. Γιατί όπως κυνικά ομολογούν η ΕΕ και οι οργανισμοί της «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία» και ότι μπορεί να «φαίνεται άδικο αλλά το δίκιο δεν είναι παράμετρος της ανάλυσης κόστους οφέλους»!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.
Οι γιατροί συνεχίζουν την οργάνωση της Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας και καλούν τους συναδέλφους τους να δηλώσουν συμμετοχή για τις εθελοντικές ομάδες γιατρών που θα μεταβούν στη Θεσσαλία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου.
Στις 18/09/2023 η πρώτη ομάδα γιατρών από την Πάτρα μετέβη στον Παλαμά για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πρώτο ιατρείο αλληλεγγύης που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας.
Ένα ιατρείο αλληλεγγύης για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης αφού «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας εδώ και 10 μέρες, μόλις χθες έφτασαν συνεργεία από την Αθήνα για να καθαρίσουν από τις λάσπες το Κ.Υ Παλαμά και το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, είναι αμφίβολο αν μπορεί να επισκευαστεί και γι’ αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας έχει από μέρες ζητήσει νέα «προκάτ» κατασκευή με τον κατάλληλο εξοπλισμό», αναφέρουν οι γιατροί.