Στρεπτόκοκκος Α – Ενημέρωση ΕΟΔΥ προς γιατρούς: Πότε να γίνεται strep test και να δίνεται αντιβίωση

  • Γιάννα Σουλάκη
στρεπτόκοκκο
Μετά τα απανωτά κρούσματα και τους δύο θανάτους ανδρών στην Ηλεία από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α (iGAS), ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες προς τους γιατρούς.

Με έγγραφό του προς τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει παθολόγους, παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς, αναφορικά με τα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α και την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι θανατηφόρες εκβάσεις.

Ωστόσο, οι δύο θάνατοι στην Ηλεία αποδείχθηκε από τη επιστημονική διερεύνηση του ΕΟΔΥ ότι δεν σχετίζονταν μεταξύ τους και ούτε είχαν τοπικά χαρακτηριστικά.

«Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά iGAS σε ενήλικες στο νομό Ηλείας εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α  θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση ατόμων με συμβατή κλινική εικόνα (πυρετός, φαρυγγομυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κλπ)», αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του 2024 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες). Από τους ασθενείς αυτούς οι 12 έχασαν τη ζωή τους (3 παιδιά και 9 ενήλικες).

Αντίστοιχα, το 2023 είχαν δηλωθεί 90 περιστατικά, εκ των οποίων απεβίωσαν τα 23 (9 παιδιά και 14 ενήλικες).

Δείτε επίσης: Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους γιατρούς – Ψαλτοπούλου: “Σπάνια, αλλά επικίνδυνη νόσος”

Ο ΕΟΔΥ τονίζει στην ανακοίνωσή του προς τους γιατρούς:

«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Gas) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας  σε παιδιά σχολικής ηλικίας (30%) και ενήλικες (10%). Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη από iGAS, η οποία μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, ειδικά σε παιδιά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ανεμοβλογιά, ή η γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS».

Στρεπτόκκοκος Α: Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί

 Τονίζεται ότι επί υποψίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτόκοκκου στο φάρυγγα (strep test) και
  • την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν τη χορήγηση αντιβίωσης.
Επισημαίνεται πως η ευαισθησία του strep test κυμαίνεται από 85 έως 91% ενώ ειδικότητα από 90 έως 96%.
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων ανάλογα με την κλινική εικόνα (π.χ. αίματος, πλευριτικού υγρού, δερματικής βλάβης κλπ) .
«Οι έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα άτομα που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται εις στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS να εκτιμάται η κατάσταση τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και καταλήγει πως στα θανατηφόρα περιστατικά θα πρέπει να ακολουθείται ειδική διαδικασία για την μετά θάνατον διάγνωση, με τη λήψη νεκροτομικού υλικού.