Iatropedia

Summer Sense: Καλοκαίρι ανεμελιάς, αλλά … με σύνεση λόγω της πανδημίας – Τι φοβάται και τι προτείνει ο ΠΟΥ

Η ενημερωτική καμπάνια για το φετινό καλοκαίρι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει “Summer Sense”, δηλαδή “καλοκαίρι με σύνεση”, όπως εξήγησε σε ελεύθερη μετάφραση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ποιοι είναι οι επιδημιολογικοί κίνδυνοι του καλοκαιριού για την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ένα νέο πανδημικό κύμα που θα οδηγήσει σε νέα lockdown, αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών, αλλά και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι ο “δράκος” στο “παραμύθι” του φετινού καλοκαιριού.

Η χαλάρωση της πανδημίας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της προόδου του εμβολιασμού δεν θα πρέπει να μας παρασύρει και να θεωρήσουμε ότι “τελειώσαμε με την πανδημία”. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική χαλάρωση των μέτρων, αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που … καραδοκούν.

Το “Summer Sense” είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης της πανδημίας φέτος το καλοκαίρι. Είναι η πρόταση του παραρτήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμός Υγείας (WHO Europe), ώστε να χαλαρώσουμε μεν από τον βαρύ χειμώνα της πανδημίας του SARS-CoV-2, χωρίς ωστόσο να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας το καλοκαίρι μας, αλλά και να υποθηκεύουμε το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα μας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Παρασκευής (11/6) και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Hans Kluge υπογραμμίζει στην καμπάνια «Summer sense», τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη αν χαλαρώσουμε τα μέτρα πιο νωρίς από ό,τι επιτρέπει η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση.

“Ο κύριος Kluge υπενθυμίζει ότι αν και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει καλά και ο αριθμός των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας αυξάνει με γοργούς ρυθμούς κάθε μέρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα”, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Στόχος της καμπάνιας «Summer sense», λοιπόν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύσουμε να μολυνθούμε και ενώ ταυτόχρονα να  συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να εξαλείψουμε την πανδημία.

ECDC: Κίνδυνοι από την κινητικότητα του πληθυσμού και των διακοπών το καλοκαίρι

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο το ECDC όσο και το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη υπογράμμισαν τον κίνδυνο για τυχόν αύξηση της επιδημίας στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και της έναρξης δραστηριοτήτων με σημαντικό συγχρωτισμό, όπως είναι οι μαζικές συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Το ECDC δημοσίευσε τις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας, ανάλογα με το ρυθμό άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με αυτές, “τυχόν βιαστική άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο έναντι διατήρησης κάποιων περιοριστικών μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι”.

“Με άλλα λόγια, τα δεδομένα τονίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει”, τόνισε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Σε “ελεύθερη πτώση” η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα – “Αγκάθι” οι ανεμβολίαστοι

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα που αρχίζει να μειώνεται με γοργούς ρυθμούς. Είναι και ο λόγος για τον οποίο στην πρόσφατη κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) προκειμένου να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, 9.500 περίπου συμπολίτες μας νοσούν αυτή τη στιγμή από Covid-19, ενώ 128 ασθενείς την ημέρα είναι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου, ο οποίος πριν από δύο μήνες και στην κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος, ήταν άνω των 500.

Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, με το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να μειώνεται στους 28 θανάτους την ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, στα τέλη του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στην επικράτεια ίσως να είναι μικρότερος και από τους 200.

“Αγκάθι” αποτελούν ακόμα οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, που είτε δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, είτε εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αφορά σε ανεμβολίαστα άτομα.

Ενδεικτικά η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σύμφωνα με το μητρώο ασθενών Covid την εβδομάδα που πέρασε -δηλαδή μεταξύ 31 Μαΐου και 6 Ιουνίου- ανάμεσα στους προσβληθέντες από τον κορονοϊό άνω των 65 ετών, το 92% από όσους νοσηλεύθηκαν και το 98% όσων κατέληξαν στον θάνατο αφορούσε σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. “Νομίζω τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους”, κατέληξε με νόημα η Καθηγήτρια.