Συγκρότηση ΔΣ του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:
Χαλκιάς Κωνσταντίνος, ιατρός, πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ως Πρόεδρος,
Ταραντίλης Γεώργιος Φίλιππος, οικονομολόγος υγείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος,
Μαστρογιάννης Ιωάννης, οικονομολόγος, ως τακτικό και εκτελεστικό μέλος,
Οικονόμου Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Υγείας, ως τακτικό μέλος,
Γούναρης Χρυσόστομος, Διοικητικός Επιστήμονας Συστημάτων Υγείας, πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ως τακτικό και εκτελεστικό μέλος,
Μπαλασοπούλου Αναστασία, Διοικήτρια στο Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», ως τακτικό μέλος,
Κατσικάρου Σταυρούλα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας, ως τακτικό μέλος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.
Σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τα μέλη του Δ.Σ. συζητήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και καθορίστηκαν οι άμεσες προτεραιότητες.
Πλέον ξεκινά η ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, σε πρώτη φάση στα 18 πιλοτικά νοσοκομεία τα οποία έχουν καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος DRG έχουν ήδη (από το 2014) αγοραστεί οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος και η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έχουν δημοσιευθεί επίσης οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν τον Συστηματικό Κατάλογο Κωδικών Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ) και τον νέο Κατάλογο Κωδικών της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αρχικά στα νοσοκομεία που έχουν επιλεχθεί για την δοκιμαστική εφαρμογή. Οι νέες αυτές κωδικοποιήσεις θα τεθούν σε διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα με αρμοδιότητα του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. το οποίο στη συνέχεια θα αναλάβει την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού των νοσοκομείων.
Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστεί συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μελών του Δ.Σ. του φορέα και των διοικήσεων των πιλοτικών νοσοκομείων, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της δοκιμαστικής εφαρμογής του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.).
Συνοπτικά, με την εφαρμογή των DRGs το Υπουργείο Υγείας θέτει τους εξής στόχους:
- Την ενίσχυση της διαφάνειας των νοσοκομειακών υπηρεσιών,
- Τη συστηματική κωδικοποίηση νόσων και ιατρικών πράξεων και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων,
- Τη μέτρηση και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων, την ανάδειξη του πραγματικού κόστους των νοσοκομειακών υπηρεσιών, τη συγκριτική παρακολούθηση του κόστους των παρεχόμενων νοσοκομειακών υπηρεσιών για όμοιες υπηρεσίες και διαφορετικά νοσοκομεία και τη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοσοκομείων,
- Τη δίκαιη, ορθολογική και τεκμηριωμένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στα νοσοκομεία.
Όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας σημαντικός παράγοντας για τη ταχύτερη μετάβαση προς την καθολική υγειονομική κάλυψη είναι η αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε συνδυασμό με την προώθηση συνεργειών ανάμεσα στα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση. Τα DRGs αποτελούν «εργαλείο» για την πολιτική υγείας και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν το περιεχόμενό της. Αυτό που απαιτείται είναι σωστός και προσεκτικός σχεδιασμός, καθώς και διαρκής έλεγχος και παρακολούθηση τόσο κατά την περίοδο ανάπτυξης του συστήματος, όσο και κατά την περίοδο εφαρμογής του.
Συνεπώς, η ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών στηρίζεται σε δύο μέρη: το τεχνικό και το πολιτικό.
Την ευθύνη για το τεχνικό μέρος, δηλαδή την ανάπτυξη, παραμετροποίηση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος DRG έχει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Ζητήματα πολιτικής παραμένουν ευθύνη του υπουργείου Υγείας και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. μόνο συμβουλευτικό ρόλο θα έχει σε αυτά.
Όπως σχολιάζουν, «πολιτική του υπουργείου Υγείας αποτελεί η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η διαφανής διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Στόχος μας δεν είναι η περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, αλλά η ενίσχυση και ο εξορθολογισμός τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, των ασθενών και του συστήματος υγείας και με βάση τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».