Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση για την ψήφιση διάταξης στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, που συζητήθηκε χθες στην Βουλή, με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες αποφοίτων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας που μπορούν να διορισθούν άμεσα στο δημόσιο αν είναι ΑΜΕΑ και πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σύλλογος αναφέρει ότι έως πρότινος η νομοθεσία προέβλεπε τον άμεσο διορισμό σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ των αποφοίτων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας από ορισμένες μόνο ειδικότητες, εφ’ όσον είναι ΑΜΕΑ και πάσχουν από νοσήματα όπως η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία, η αιμορροφιλία κ.ά.
Η νομοθεσία δεν συμπεριλάμβανε «άλλες παραϊατρικές ειδικότητες, εξαιρετικά και εξίσου σημαντικές για την εκτέλεση του έργου στις δομές υγείας», τονίζει.
Με τη νέα διάταξη, όμως, δίνεται το δικαίωμα για άμεσο διορισμό σε ιατρούς, οδοντιάτρους και αποφοίτους των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και άλλων ειδικοτήτων, κατηγορίας ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΤΕΕ. Ειδικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει τους:
- Νοσηλευτές
- Φυσικοθεραπευτές
- Ψυχολόγους
- Βιολόγους
- Τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων
- Κοινωνικούς λειτουργούς
- Φαρμακοποιούς
- Χημικούς, βιοχημικούς
- Μαίες/μαιευτές
- Επισκέπτες/τριες υγείας
- Διαιτολόγους, διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και διατροφής
- Οπτικούς, ορθοπτιστές (οπτικοί-οπτομέτρες)
- Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές
- Οδοντοτεχνίτες
- Ραδιολόγους-ακτινολόγους
- Φυσικούς-ακτινοφυσικούς, φυσικούς ιατρικής
- Βρεφονηπιοκόμους
- Πτυχιούχους Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
«Οι απόφοιτοι αυτοί πλέον θα μπορούν με αίτηση τους να διορίζονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ της επιλογής τους, με ταυτόχρονη σύσταση προσωποπαγούς θέσης της ειδικότητας τους», αναφέρει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και συνταξιούχος δικηγόρος.
Και καταλήγει: «Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην εξασφάλιση της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ… και στην αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας της χώρας, πολύ δε περισσότερο την παρούσα περίοδο, κατά την οποία τόσο το δευτεροβάθμιο, όσο και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, έχει ανάγκη».