Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών (ΚΕΦΙ): Προγράμματα στήριξης ασθενών και των συγγενών τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ογκολόγων
Το Κ.Ε.Φ.Ι. ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων προγραμμάτων για ογκολογικούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. Παράλληλα, συνεχίζει τη διεξαγωγή των ομάδων υποστήριξης και των προγραμμάτων «Ευ-ζην» για ογκολογικούς ασθενείς και φροντιστές. Εξάλλου, σήμερα διεξάγεται το 4ο Συνέδριο για τις πολιτικές του καρκίνου «Cancer & personalized Medicine-Τhe Next Frontier in Cancer Care» στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά είναι:

Ομάδα Εκγύμνασης Γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι ο συνδυασμός άσκησης και θεραπείας βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Έχει αποδειχθεί ότι μέσω της άσκησης αυξάνονται τα ποσοστά ολοκλήρωσης και επιτυχίας της θεραπείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των επιπτώσεων της ασθένειας. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, σε συνεργασία με μία ομάδα γυμναστών ξεκινά την Ομάδα Εκγύμνασης Γυναικών με καρκίνο του μαστού με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συντονιστής είναι ο γυμναστής κος Καραναστάσης Γεώργιος. Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και ώρα 15:30-16:30 στα γραφεία του Συλλόγου.

Ομάδα υποστήριξης πενθούντων

Ο θάνατος του δικού μας ανθρώπου μπορεί να συνταράξει τη ζωή μας. Δεν υπάρχει ένας φυσιολογικός ή σωστός τρόπος θρήνου. Αρχικά μπορεί να νιώσετε σοκ, μούδιασμα, ενοχές, θυμό, φόβο και πολύ πόνο που σταδιακά μετατρέπονται σε νοσταλγία, θλίψη, μοναξιά ακόμα και απελπισία και φόβο για το μέλλον και αργότερα σε αποδοχή, ελπίδα και προσαρμογή με την απουσία του αγαπημένου προσώπου στη ζωή μας. Η ομάδα των πενθούντων αποτελεί συνέχεια των ομάδων ασθενών και φροντιστών. Ψυχολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι προσφέρουν σε όσους το επιθυμούν ενημέρωση, συμβουλευτική και στήριξη στο πένθος. Οι συναντήσεις υποστήριξης θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου κάθε Δευτέρα 6μμ-8μμ

Δράση «Ψηφιακός Κόσμος & Ευκολίες»

Η δράση υλοποιείται φέτος για 1η χρονιά και έχει ως στόχο την ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για κάθε ηλικία για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Μέσα από τα δωρεάν μαθήματα, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν tablets και συσκευές αφής (smartphones), πως να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο (web) και πώς να χρησιμοποιούν χρήσιμες εφαρμογές (π.χ. πληρωμές μέσω web banking, σημειώσεις, email, χάρτες Google) κ.α. Υπεύθυνος προγράμματος: Μπούσιας Γεώργιος. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη 18.00-20.00.

Σήμερα διεξάγεται εξάλλου το Cancer &  Personalized  Medicine:  The  next  frontier  in  cancercare:

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος:

«Οι βιοδείκτες που τεκμηριωμένα αποτελούν δείκτη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη θεραπεία, θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».

O κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής του υπουργείου όσον αφορά στον καρκίνο, είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σημείο της πολιτικής του Υπουργείου είναι ηγρήγορη ενσωμάτωση της καινοτομίας στο θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον καρκίνο.

Ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργούν δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το ΗΤΑ, αλλά και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τον καρκίνο. Η λειτουργία των μονάδων ιατρικής θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο νέο πλαίσιο για τις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου. Η συγκρότηση και λειτουργία των μονάδων αυτών θα συμβάλει επίσης στη διάδοση της χρήσης των νέων βιοδεικτών.

Μέσα στον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, το υπουργείο Υγείας θα νομοθετήσει τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, που θα εισηγηθεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου αναφορικά με τον καρκίνο θα είναι ανοικτή στις εξελίξεις και με ενεργό συμβολή σε αυτές, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, όπως και την καινοτόμο θεραπευτική παρέμβαση.