Σύλλογος ΚΕΦΙ: «Φακελάκι» και σε ιδιώτες γιατρούς αναγκάζονται να δίνουν οι ασθενείς με καρκίνο

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Μια σοβαρή καταγγελία έκανε στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου για τον Καρκίνο που έγινε στην Αθήνα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών "ΚΕΦΙ".

Το θέμα των «άτυπων αμοιβών» και εν γένει των παράνομων χρεώσεων για υπηρεσίες και εξετάσεις στο σύστημα υγείας στη χώρα μας, ανέδειξε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου για τον Καρκίνο «Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» στις διαδικασίες ελέγχου και φροντίδας του καρκίνου», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε είναι πολλές οι φορές που ασθενείς απευθύνονται στο Σύλλογο απελπισμένοι γιατί δεν έχουν «τα χρήματα που ζητάει ο γιατρός για να χειρουργήσει ή να ξεκινήσει θεραπεία ο άνθρωπος τους».

Ωστόσο, παρά τις παροτρύνσεις του Συλλόγου για επώνυμη καταγγελία κανείς δεν δέχεται να το κάνει. Μάλιστα η κ Γραμματόγλου σημείωσε, ότι οι παράτυπες αμοιβές δεν αφορούν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα ιδιωτικά.

Αναφερόμενη στα πάγια προβλήματα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα, η κ Γραμματόγλου υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία των ογκολογικών κλινικών και των ογκολογικών τμημάτων στα κεντρικά αντικαρκινικά Νοσοκομεία, σε περιοχές της περιφέρειας, τις αναμονές στην ακτινοθεραπεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται στην Αττική, καθώς συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών από την επαρχία.

Βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να λειτουργούν 7 με 7,5 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Στην Ελλάδα είμαστε στα 5,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού», όπως ανέφερε.

Σε ότι αφορά στην αποζημίωση των βιοδεικτών, η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, τόνισε ότι «στην Ελλάδα ζούμε το παράδοξο της έγκρισης και της αποζημίωσης των νεότερων πολύ ακριβών θεραπειών, ακόμη και με μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς την έγκριση των σχετικών βιοδεικτών που θα έδειχναν ποιοι ασθενείς με καρκίνο θα ωφελούνταν περισσότερο από αυτές τις θεραπείες».

Τέλος, επεσήμανε ότι ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου ενώ η λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που ιδρύθηκε με νόμο το 2019 παραμένει ακόμα στα χαρτιά. «Μόνο αν υπάρξει πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα», κατέληξε η κ. Γραμματόγλου.

Εθνικό Μητρώο Καρκίνου: Τεράστια η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωσή του

Πολύ σοβαρά προβλήματα προκαλεί η απουσία Μητρώου Καρκίνου στους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, όπως αναφέρθηκε από επιστήμονες, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς.

Η μη καταγραφή του επιπολασμού του καρκίνου στη χώρα μας σε επίσημο Μητρώο Ασθενών επιφέρει πλήθος προβλημάτων και δυσχεραίνει το θεραπευτικό περιβάλλον ασθενών.

Η δημιουργία του Εθνικών Μητρώων Καρκίνου είναι ένα έργο την αναγκαιότητα του οποίου έχει εντοπίσει η σημερινή κυβέρνηση και έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει, όμως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Ένας λαός που δεν γνωρίζει με το τι έχει να κάνει ποσοτικοποιημένα, δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τα έξοδά του, ούτε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, ούτε ακόμα και να κάνει τις σωστές παραγγελίες στα φάρμακα», τόνισε o Μιχάλης Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Παθολόγος Ογκολόγος, στο ΓΑΟΝ «Ο Άγιος Σάββας».

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που συντόνισε ο Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) Γιάννης Τούντας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας.

Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, ο κ. Νικολάου, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη καινοτόμων διαγνωστικών μέσων, ενώ η ψηφιοποίηση στον τομέα της Υγείας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του καρκίνου, τονίζοντας ότι η πληροφορία που μπορεί να έρθει από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων, είναι πολύ σημαντική.

Αναφερόμενος στο καλό παράδειγμα του «Αγίου Σάββα», σημείωσε τα οφέλη από τα NGS panels (έλεγχος γενετικών διαταραχών) για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της ΕΟΠΕ αποφάσισε με το αποθεματικό της να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση τους, από τα οποία έχουν ωφεληθεί 6.600 ασθενείς.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου παρέθεσε τις προτεραιότητες που ο ΣΦΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο:

α) τη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας, β) την ανάπτυξη πλαισίου για την αποζημίωση των βιοδεικτών (αναφέροντας ότι η λίστα είναι αναχρονιστική) και γ) τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, στην οποία μεγάλο κομμάτι θα καλύψουν οι θεραπείες για τον καρκίνο.