Iatropedia

Συμμαχία 119 φορέων για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Υποστηρίζουν τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, καθώς και το Ψήφισμα WHA73.2/11.4 (03/08/2020) της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας με το οποίο υιοθέτησε την Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Τη ζωή τριών νεαρών γυναικών κάθε ώρα κοστίζει στην Ευρώπη ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας, παρότι είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό που εγγίζει το 100%. Δυστυχώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, υστερούν σημαντικά στην πρόληψή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 119 επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς της χώρας μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το 2020 ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί. Αυτό θα συμβεί όταν όλες οι χώρες κατορθώσουν να έχουν ετησίως λιγότερα από 4 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Μύθοι και αλήθειες για τον ιό HPV και το εμβόλιό του

Η Αυστραλία κερδίζει τη μάχη εναντίον του ιού HPV. Γιατί όχι και εμείς;

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ κατήρτισε Παγκόσμια Στρατηγική η οποία έχει τρεις στόχους:

Την στρατηγική αυτή υιοθέτησε η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Οι τρεις στόχοι τέθηκαν επειδή ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένα στελέχη του ιού HPV. Επιπλέον,  όπως ισχύει για όλους τους καρκίνους, έτσι και ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν ανιχνευθεί νωρίς με τις κατάλληλες εξετάσεις.

Αίτημα προς την πολιτεία

Οι 119 ελληνικοί φορείς ζητούν να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ, αλλά και οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν ότι έως το 2030 θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί οι τρεις προαναφερθέντες στόχοι. Σημειώνουν ωστόσο τα εξής:

Οι 119 φορείς επισημαίνουν επίσης πως είναι απαραίτητη η ανάληψη ενημερωτικής εκστρατείας από την ίδια την πολιτεία, για τον HPV εμβολιασμό και το HPV testing.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συνυπογράφουν αίτημα προς το ελληνικό κράτος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Χρειάζεται αφύπνιση

«Απευθύνουμε αίτημα προς την ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, να εναρμονιστεί η χώρα μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων», σημειώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 119 φορέων.

Και προσθέτουν πως υπάρχουν «δύο πολύτιμα όπλα πρόληψης»:

Η Συντονιστική Επιτροπή των 119 φορέων απαρτίζεται από τους διακεκριμένους ειδικούς:

Στους 119 φορείς συμπεριλαμβάνονται: