Σχολιάζοντας στο iatropedia.gr την επιχειρηματολογία του ΠΙΣ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε -μεταξύ άλλων- να ανοίξουν οι πόρτες του δημοσίου Συστήματος Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς και ασφαλιστικές εταιρείες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, κάνει λόγο για “αιθεροβάμονες ιδέες”:
“Τέτοιες συμπράξεις δεν μπορούν να γίνουν. Αυτά είναι αιθεροβάμονες ιδέες. Γιατί ο πολίτης ο οποίος έχει μια ιδιωτική ασφάλεια θέλει να έχει τις αντίστοιχες και ξενοδοχειακές, αλλά και ειδικές υπηρεσίες. Αυτός ο κόσμος που θέλουν να μετακινήσουν προς τα δημόσια νοσοκομεία, δεν έχει την παιδεία να κάνει ιδιωτικά συμβόλαια, αλλά και την οικονομική δυνατότητα με τη σημερινή κατάσταση. Ακόμα και με μειωμένο κόστος. Το θέμα είναι πως θα φτιάξουμε τα δημόσια νοσοκομεία”, τονίζει ο κ. Σαραφιανός.
Δημόσια Νοσοκομεία ανταγωνιστικά προς τα Ιδιωτικά
Τα δημόσια νοσοκομεία – σύμφωνα με το σχέδιο της αλλαγής του δημόσιου χαρακτήρα τους που προτείνει ο ΠΙΣ – θα πρέπει να “ανοίξουν” για να διεκδικήσουν έσοδα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένα μεγάλο ποσό χρηματοδότησης, που αυτή τη στιγμή το «διώχνει» το δημόσιο σύστημα και το εκμεταλλεύεται αποκλειστικά το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της Υγείας. “Την πρότασή μας δεν τη θέλει ο ιδιωτικός τομέας”, τόνισαν οι γιατροί του ΠΙΣ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στόχος του νέου συστήματος που προτείνεται, είναι να φτάσει σε ένα σημείο, όπου τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά, ώστε να δημιουργείται το δέλεαρ στον ασθενή να επιλέξει το δημόσιο. ‘Ετσι οι ασθενείς με ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια θα έχουν πρόσβαση σε δωμάτια θέσεων, έναντι των ασθενών με ασφάλεια ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους με πολλές κλίνες.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ασθενείς πολλών ταχυτήτων: “Και σήμερα οι ασθενείς είναι πολλών ταχυτήτων και μάλιστα οι πρώτοι από τους τελευταίους έχουν διαφορά. Ποτέ δεν θα υπάρξουν ασθενείς μιας και μοναδικής ταχύτητας και δεν υπάρχουν ασθενείς μιας και μοναδικής ταχύτητας στις ελεύθερες οικονομίες. Αλλά το να πλησιάσουν οι ταχύτητές τους είναι το ζητούμενο”
“Δεν ανησυχούμε”, τονίζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, δια στόματος του προέδρου τους Γρηγόρη Σαραφιανού: “Δεν θεωρούμε ότι θιγόμαστε από αυτές τις προτάσεις, γιατί δεν πιστεύω ότι οι συμπράξεις θα ευδοκιμήσουν. Αυτός που κάνει ιδιωτική ασφάλεια θέλει να έχει και την χλιδή, αλλά και τον γιατρό τον ιδιώτη. Γιατί τα προγράμματα αυτά τα ασφαλιστικά – εάν βγούνε – θέλουν να μειώσουν το κόστος, αυτός είναι ο σκοπός τους για να επεκτείνουν την πελατεία τους. Όμως, για να δημιουργήσουν δωμάτια θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, θέλει δουλειά και θέλει λεφτά. Θέλει να μην έχεις στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα Επείγοντα αναμονές 7 ωρών, θέλει να λειτουργούν τα μηχανήματα. Αυτό συμφέρει τις ασφαλιστικές εταιρείες για να μειώσουν το κόστος, αλλά ποιος θα πάει να κάνει ασφάλεια;”
24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων – Οι ιδιώτες θα κάνουν ιατρικές πράξεις εκτός του κανονικού ωραρίου
Η πρόσβαση των ιδιωτικών γιατρών στο σύστημα θα είναι χωρικά και χρονικά περιορισμένη, διευκρίνισαν οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Θα είναι απολύτως συμπληρωματικοί στο σύστημα και η σχέση τους με το νοσοκομείο δεν θα είναι κυρίαρχη σχέση.
Έτσι, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΠΙΣ η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα επεκταθεί σε 24ωρη βάση. Οι εγκαταστάσεις τους, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου, θα παραχωρούνται στους ιδιώτες γιατρούς εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου, ενώ θα γίνονται επεμβάσεις από τους ιδιώτες, ακόμα και στις 3 και στις 5 τα ξημερώματα.
Όσον αφορά τον κίνδυνο να δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων; Το προεδρείο του ΠΙΣ τόνισε ότι και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που σήμερα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά κακοπληρωμένοι, θα μπορούν να έχουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερο εισόδημα, έχοντας την επιλογή, όσοι θέλουν, να παραιτηθούν του δικαιώματος της μόνιμότητάς τους, ώστε να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν και αυτοί ιδιωτικό έργο.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ευνοεί μόνο τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θέλουν να χειρουργούν στο δημόσιο σύστημα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν κόστος στην ιδιωτική κλινική. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όμως, δεν θα το επιτρέψουν, όπως τονίζει, ο κ. Σαραφιανός:
“Μ’ αυτή τη λογική οι ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία – που θα αντιδράσουν οι γιατροί του ΕΣΥ – αλλά αντίστροφα και οι γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να μπορούν να βγουν έξω στον ιδιωτικό τομέα. Θα δεχθούν οι γιατροί του ΕΣΥ, να χειρουργούν ιδιώτες γιατροί μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία; Οι νοσοκομειακοί τα θεωρούν δικά τους τα νοσοκομεία, δεν θα δεχθούν κάποιον ιδιώτη να παίρνει αμοιβή, ενώ αυτοί δεν παίρνουν. Ο γιατρός του ΕΣΥ είναι συνειδητοποιημένος, δεν θα δεχθεί να μπει στο ίδιο καθεστώς. Ξέρει τόσα χρόνια, ότι τόσος είναι ο μισθός του, τόσο το φακελάκι -αυτός που παίρνει, όποιος παίρνει και αν παίρνει- δεν θα ανατρέψει τελείως τη φιλοσοφία του”.
Δείτε επίσης – Αντιδράσεις για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία
ΠΙΣ: «Καμία επιβάρυνση κρυφή ή φανερή για την τσέπη του Έλληνα πολίτη»
Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως τόνισαν τα μέλη του, είναι κοινή πεποίθηση στους γιατρούς αλλά δεν συζητούνται δημόσια, “γιατί υπάρχει αυτός ο φόβος μη θίξουμε τα ιερά και τα όσια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος.
‘Οσον αφορά στο ποια θα είναι η στάση του Υπουργείου Υγείας; Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Ελευθερίου επεσήμανε ότι με την πολιτική ηγεσία συμφωνούν στα αυτονόητα, αλλά δεν σημαίνει ότι υπήρξε προσυνεννόηση. “Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε την συναίνεση του Υπουργείου Υγείας, αλλά και την ευρύτατη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές. Και θα είναι αυτές οι αλλαγές, χωρίς κανένα ευρώ από την τσέπη του Έλληνα πολίτη, κρυφό ή φανερό».
“ Ή έχουμε εθνικό σύστημα υγείας, όπως δημιουργήθηκε επί Γεννηματά, ή δεν έχουμε”, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ και συμπληρώνει: “ Ή αλλάζουμε το σύστημα υγείας και κάνουμε ένα καινούργιο, μεικτό σύστημα, ή οτιδήποτε. Τώρα αυτό είναι απλώς αλλοίωση του συστήματος. Δεν ασχολείται κανείς με την καθημερινότητα στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει διάθεση να φτιαχτεί το σύστημα υγείας, μόνο ανακοινώσεις βιτρίνας”, καταλήγει ο κ. Σαραφιανός.