Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών και στην Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα στην Πολωνία

Επί ποδός για τη γρίπη των πτηνών βρίσκεται πλέον και η Ευρώπη, με την προσοχή να επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία, όπου και αναμένεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εβδομάδα που έρχεται. Κι αυτό διότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί 73 επιβεβαιωμένες εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας στην Πολωνία, με 53 από αυτά στις περιοχές της Μασοβίας και της Μεγάλης Πολωνίας.
«Δεδομένης της μεγάλης κλίμακας των κρουσμάτων είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου, ενισχύοντας τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε email του προς το πρακτορείο Reuters,
Όπως ανέφερε, τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την προστασία της πτηνοτροφίας στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα, αλλά, όπως είπε, συζητήθηκαν με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες συμφώνησαν με αυτά.
Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Γεωργίας, τα έκτακτα μέτρα θα αφορούν κυρίως την απαγόρευση νέων εκμεταλλεύσεων στην περιοχή που υπόκειται σε περιορισμούς μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.
«Οι πολωνικές… αρχές διεξάγουν εντατικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να περιορίσουν τους εδαφικούς περιορισμούς και να επιτύχουν παρεκκλίσεις για τη διακίνηση άλλων προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά και τις δραστηριότητες των εκκολαπτηρίων πουλερικών», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να απαγορεύσει την εξαγωγή πουλερικών από την Πολωνία λόγω της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Τσέσλαβ Σιέκιερσκι φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή 11 Απριλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η γρίπη των πτηνών εξελίσσεται γρήγορα και γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη για τους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Σε έρευνες που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός Η5Ν1 που την προκαλεί, προσαρμόζεται ολοένα περισσότερο για να μολύνει ευκολότερα τα θηλαστικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αγελάδες και οι άνθρωποι.