«Δεν θέλουμε τσάι και συμπάθεια! Δώστε λύσεις τώρα!», είναι η φράση που -όπως υποστηρίζουν οι γιατροί- συνοψίζει τα αποτελέσματα της συνάντησής που είχε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την περασμένη Πέμπτη (31/8).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και πανελλαδικά, όπως λένε οι γιατροί, είναι χειρότερη από ποτέ: Τμήματα στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης προσωπικού, κλινικές που αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια, κτιριακές υποδομές επικίνδυνες για προσωπικό και ασθενείς, εξοπλισμός απαρχαιωμένος.
«Και σαν να μην έφταναν αυτά, συνεχίζεται η προσπάθεια μπαλώματος των κενών με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, με εκβιασμούς και εντέλλεσθε», σημειώνουν.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι συνέχισε να προωθεί με αποφασιστικότητα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως την ανάθεση της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης σε εργολάβους, την γενίκευση των προσλήψεων γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φυσικά την παραχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων.
Τα ζητήματα αυτά επισημάνθηκαν από τα μέλη του ΔΣ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Αναλυτικότερα:
ΕΙΝΑΠ για Χρυσοχοΐδη: Μας ζήτησε να βάλουμε «πλάτη»
Η απάντηση του υπουργού υγείας στα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη μαζί με αμέριστη κατανόηση!», σχολιάζουν οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ.
Είχε μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, «το θράσος να ζητήσει για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη «για να σωθεί το ΕΣΥ», παραδεχόμενος ότι «είμαστε σε οριακό σημείο»! Την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει στην υγεία η πολιτική του κόστους- οφέλους που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, την παρουσίασε σαν ένα φυσικό φαινόμενο λόγω της αύξησης της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και της αύξησης των χρονίως πασχόντων. Η αύξηση των χρονίως πασχόντων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όμως έχει αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη ενός σύγχρονου στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο θα μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι ασθενείς, ώστε να προλαμβάνεται όσο το δυνατόν η οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας τους», λένε οι γιατροί.
«Αόριστες» οι δεσμεύσεις για τις προλήψεις προσωπικού
Όσον αφορά στο ζήτημα τις έλλειψης προσωπικού, οι δεσμεύσεις χαρακτηρίζονται «αόριστες», καθώς σημειώνουν οι γιατροί πως υπήρξε μια αόριστη δέσμευση για 6000 προσλήψεις μέσα στο 2024 στην υγεία, χωρίς να διευκρινίζεται η σχέση εργασίας με την οποία αυτές θα γίνουν (μόνιμοι- επικουρικοί- «συνεργάτες» με μπλοκάκι, όλα τα έχουμε δει…).
Ο αριθμός αυτός των προσλήψεων ωστόσο, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις συνταξιοδότησες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, λένε, ενώ δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πάγιο αίτημα της άνευ όρων μονιμοποίησης όλων των επικουρικών. Επίσης καμία απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με την απόφαση για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων από τον Ιανουάριο του 2024, αν και επισημάνθηκε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους συναδέλφους.
Μετακινήσεις προσωπικού με «εντέλλεσθε»
Σχετικά με το ζήτημα των μετακινήσεων γιατρών, το οποίο εντάθηκε μέσα στους θερινούς μήνες, ο υπουργός ισχυρίστηκε μεν ότι διαφωνεί, επικαλέστηκε ωστόσο έκτακτες ανάγκες που το επιβάλουν!
«Η κοροϊδία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο! Γιατί κάθε άλλο παρά έκτακτη κατάσταση αποτελεί η χρόνια υποστελέχωση τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, που καθιστά τη λειτουργία τους οριακή αν ένας συνάδελφος αρρωστήσει. Αποτελεί μάλιστα πρόκληση αυτός ο ισχυρισμός όταν 2 μήνες νωρίτερα είχαν μετακινηθεί συνάδελφοι ακόμα και για να στελεχώσουν το ιατρείο της κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής!», σημειώνουν οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ.
ΤΕΠ
Για την απαράδεκτη κατάσταση, με τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο εφημέρευσης και θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στο τέλος Οκτωβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, όσες αλλαγές και να γίνουν, όσο κι αν ξαναμοιραστεί η τράπουλα, αν δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα νοσοκομεία, με παράλληλη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καμία βελτίωση δεν πρόκειται να δουν ούτε υγειονομικοί ούτε ασθενείς.
Άγονες προκηρύξεις στο ΕΣΥ
Τέλος, σε ένα «κρεσέντο υποκρισίας», λένε οι γιατροί, ο υπουργός, αναφερόμενος στις προκηρύξεις που αποβαίνουν άγονες, ισχυρίστηκε ότι «είναι ανήθικο να σε σπουδάζει το κράτος, να κάνεις ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά να πηγαίνεις για δουλειά στον ιδιώτη»!
Οι γιατροί απαντούν: «Κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι δυστυχώς δεν μας σπούδασε το κράτος αλλά και εμείς και οι οικογένειες μας βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για πολλά χρόνια. Επίσης, να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι οι ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται πολύ σκληρά, πέρα από το ωράριο τους, χωρίς την εκπαίδευση που θα όφειλε να υπάρχει λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν. Και θέλει θράσος να μιλάνε για ανηθικότητα αυτοί που πριμοδότησαν και εξακολουθούν να πριμοδοτούν προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας!».
Για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις η λύση είναι να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα τμήματα ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς υπερεφημέρευση και θα μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά, λένε.
Επίσης για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα πρέπει να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, κάτι για το οποίο οι γιατροί έχουν δικαιωθεί και από το ΣτΕ και από τον Άρειο Πάγο.
«Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε!»
Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου έγιναν ξεκάθαρες και μετά από αυτή τη συνάντηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν λένε και καλούν τους συναδέλφους τους σε αγώνες!
«Να μην δείξουμε καμία στάση αναμονής! Μαχητικά να διεκδικήσουμε:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
- Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. 13ο και 14ο μισθό.
- Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες μετακινήσεις
- Πλήρη ανάπτυξη Π.Φ.Υ. με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με 24ωρη λειτουργία
- Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας»