Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ): Νέος οδικός χάρτης για τη φαρμακευτική πολιτική

  • Γιάννα Σουλάκη
ΣΦΕΕ
Με τους εκπροσώπους του κλάδου της καινοτόμου Φαρμακοβιομηχανίας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχαν την ευκαιρία να έχουν μια σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έθεσε τις βάσεις του διαλόγου για τον σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής των επόμενων ετών.

Σε χαμηλούς και συναινετικούς τόνους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία και τις στρατηγικές για τη μείωση των επιστροφών (rebate και clawback).

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το υψηλό κόστος των επιστροφών που επωμίζονται οι εταιρείες, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν σε πιθανές αποσύρσεις καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά, παρόλο που στο παρελθόν είχαν γίνει σχετικές δηλώσεις.

Δείτε επίσης: ΣΦΕΕ: Ζητά αναθεώρηση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού για τα φάρμακα, με επιστολή στον πρωθυπουργό

Η χρηματοδότηση του φαρμάκου μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε από την πλευρά του το πλάνο χρηματοδότησης μετά τη λήξη της υποστήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), επισημαίνοντας ότι τα 300 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζονται μέσω αυτού, θα θέσουν τη βάση για τα επόμενα χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, το κράτος θα διαθέτει 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ στόχος είναι οι οικονομικοί δείκτες του 2024 και 2025 να είναι εμφανώς βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν.

Στις προθέσεις της είναι, επίσης, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή σύντομα, να συμβάλει στη μείωση της περιττής κατανάλωσης φαρμάκων. Έτσι θα τεθεί υπό έλεγχο η ανεξέλεγκτη «κούρσα» της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ ωστόσο, επισήμαναν πως παρά τις θετικές προθέσεις τα διαθέσιμα κεφάλαια δεν επαρκούν για να καλύψουν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά κενά.

ΣΦΕΕ: Σε ιστορικά «υψηλά» το clawback

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, οι συνολικές επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνούν το 50%, ενώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα το clawback έχει αγγίξει το εξωφρενικό 83%, με ορισμένα νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, να ξεπερνούν ακόμη και το 92%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, λίγο πριν παραλάβουν τα νέα «σημειώματα» για τις υποχρεωτικές επιστροφές του β’ εξαμήνου του 2023 και του α’ εξαμήνου του 2024, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητά τους.

Όπως υποστηρίζουν, οι υψηλές αυτές επιβαρύνσεις “φρενάρουν” την καινοτομία και τις επενδύσεις, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Αναγκαίος διάλογος για το μέλλον του φαρμάκου

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως εποικοδομητική και έθεσε τις βάσεις για έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας. Παρά τις υφιστάμενες ενστάσεις, και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, όπως η Νάντια Γκογκοζώτου, πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και ο ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος.