Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Μεγάλη έρευνα φέρνει πιο κοντά τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γενετικές ενδείξεις για τα αίτια της πάθησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και πιθανών τρόπων αντιμετώπισής της

Γενετικούς παράγοντες πίσω από το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ανακάλυψαν επιστήμονες «στη μεγαλύτερη στο είδος της», όπως τη χαρακτήρισαν, έρευνα για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, συγκεκριμένα, γενετικές ενδείξεις για τα αίτια της πάθησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και πιθανών τρόπων αντιμετώπισής της.

Τι είναι το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών πιστεύεται ότι επηρεάζει έως και έναν στους 20 ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή στέρηση ύπνου.

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή άκρων (σύνδρομο Willis–Ekbom, όπως ονομάζεται επίσης) χαρακτηρίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του, η οποία συνοδεύεται συνήθως από την εμφάνιση δυσάρεστων αισθήσεων σε αυτά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περιόδους ακινησίας και επιδεινώνονται κατά τις βραδινές ώρες.

Μερικές φορές, το σύνδρομο μπορεί να επεκταθεί και στα άνω άκρα ή στον κορμό.

Η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, έγινε με τη συνεργασία ερευνητών από το Helmholtz Munich Institute of Neurogenomics, το Institute of Human Genetics του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Κατανοώντας τη γενετική βάση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, ελπίζουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους διαχείρισης και θεραπείας του, βελτιώνοντας ενδεχομένως τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», τόνισε ο Δρ Steven Bell από το Πανεπιστήμιο του Cambridge University.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που η πάθηση ήταν δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, δεν υπήρχαν ισχυρές γενετικές διαφορές.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν γενετικές διαφορές σε γονίδια που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχοποιηθούν από υπάρχοντα φάρμακα.

Είπαν ότι θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τους γενετικούς δείκτες για να αξιολογείται ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει σοβαρή μορφή του συνδρόμου και να καταλάβει κανείς πώς η κατάσταση αυτή στο σύνολό της θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνολική υγεία ενός ατόμου.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε να προβλέψουμε τον κίνδυνο συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, ανέφερε η καθηγήτρια Juliane Winkelmann του TUM.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά πλέον είμαστε σε θέση όχι μόνο να θεραπεύσουμε, αλλά ακόμη και να αποτρέψουμε την εμφάνιση αυτής της πάθησης στους ασθενείς μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Τα καλύτερα και χειρότερα αλκοολούχα ποτά που μπορείτε να πιείτε αν κάνετε δίαιτα

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Επιστήμονες βρήκαν την αιτία της και πιθανές θεραπείες