Iatropedia

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε Ozempic, Victoza: Έκκληση στους γιατρούς να μην τα χορηγούν σε νέους ασθενείς

Ozempic Victoza

Τι αναφέρει η παρασκευάστρια εταιρεία των φαρμάκων σε επιστολή που απέστειλε, μέσω ΕΟΦ, προς τους γιατρούς.,

Έκκληση προς τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν τα φάρμακα για τον διαβήτη Ozempic και Victoza σε νέους ασθενείς, απευθύνει μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) η παρασκευάστρια εταιρεία τους.

Σε επιστολή της προς τους γιατρούς, η εταιρεία Novo Nordisk ζητά επίσης να μην χορηγείται το Ozempic για απώλεια βάρους, διότι θέτει σε κίνδυνο την διαθεσιμότητά του στους διαβητικούς ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η αυξημένη ζήτηση για το Ozempic σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα σε ορισμένα εργοστάσια, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα του φαρμάκου. Έτσι, υπήρξαν ελλείψεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν περιοδικά κατά το 4ο τρίμηνο του 2024.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να συνεχιστεί η περιορισμένη έναρξη θεραπείας σε νέους ασθενείς έως ότου βελτιωθεί η διαθεσιμότητα. Αυτό αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024.

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του Ozempic, εξ άλλου, είχε μειώσει προσωρινά τον εφοδιασμό της αγοράς με Victoza. Αυτό είχε γίνει το 4ο τρίμηνο του 2023. Μολονότι όμως στις αρχές του 2024 βελτίωσε τη διαθεσιμότητα του Victoza, εξακολουθούν να παρατηρούνται περιοδικές ελλείψεις.

Για να εξασφαλιστεί, λοιπόν, η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που ήδη το παίρνουν, η Novo Nordisk ζητά να μην αρχίζουν θεραπεία με Victoza νέοι ασθενείς.

Εάν παρατηρηθεί έλλειψη σε ασθενείς που ήδη κάνουν θεραπεία με το ένα ή το άλλο φάρμακο, η εταιρεία συνιστά να μεταβαίνουν με ασφάλεια σε άλλο ενέσιμο προϊόν της ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας φαρμάκων. Αυτό θα το αποφασίζουν οι γιατροί κατά την κρίση τους.

Για ποιους ασθενείς προορίζονται

Τα δύο φάρμακα είναι εγκεκριμένα στην χώρα μας για την θεραπεία ενηλίκων με ανεπαρκώς ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση:

Το Victoza ενδείκνυται επίσης για εφήβους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 2. Και στους ανηλίκους χορηγείται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Το Ozempic περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Λαμβάνεται με ένεση μία φορά την εβδομάδα. Αντίστοιχα το Victoza περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

«Οποιαδήποτε άλλη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, αποτελεί χρήση εκτός ενδείξεων», υπογραμμίζει η εταιρεία στην επιστολή της. Και προσθέτει πως η χρήση αυτή «θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των Ozempic και Victoza στον πληθυσμό για τον οποίο ενδείκνυται η χρήση τους».

Φωτογραφία: iStock