Iatropedia

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στο Ozempic, προειδοποίηση και για το Victoza

Ozempic Insulin injection pen or insulin cartridge pen for diabetics. Medical equipment for diabetes parients.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στο φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και των περιορισμών που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στο φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και των περιορισμών που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής σε ορισμένα εργοστάσια.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, οι ελλείψεις για τις χαμηλότερες περιεκτικότητες του Ozempic (των 0,25 mg και 0,5 mg) έχουν επιδεινωθεί, αλλά ελλείψεις αναμένεται να παρουσιαστούν κατά διαστήματα σε όλα τα Ozempic το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η Novo Nordisk συνιστά στους επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν να μη δίνουν σε νέους ασθενείς τα Ozempic και Victoza, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση εφοδιασμού. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το σημείωμα, η Novo Nordisk μείωσε προσωρινά την παραγωγή του Victoza (το οποίο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα) στο 4ο τρίμηνο του 2023 για να αυξήσει την παραγωγή Ozempic (το οποίο λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα), ώστε να είναι δυνατή η θεραπεία μεγαλύτερου αριθμού ασθενών. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αν και η διαθεσιμότητα του Victoza έχει βελτιωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από το πρώτο τρίμηνο του 2024, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστασιακές ελλείψεις. Για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία μπορούν να τη συνεχίσουν, δεν πρέπει να ξεκινούν το Victoza νέοι ασθενείς, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Έως 1 χρόνος αναμονή για ραντεβού στο ΑΧΕΠΑ, λίστα 10.000 ασθενών στο Παπαγεωργίου

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως να τις αντιμετωπίσετε

Ευρωπαϊκό σχέδιο 1,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση και αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία