Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται κυρίως στην αποτύπωση του ρόλου των μικροοργανισμών με εφαρμογές σε γεωργία, κτηνοτροφία, τρόφιμα και υγεία, και αναδεικνύει αντιπροσωπευτικά πρακτικά παραδείγματα.
Το φετινό Συνέδριο εισέρχεται στον μικρόκοσμο εξετάζοντας το ρόλο και την αξιοποίηση των μικροοργανισμών σε όλα τα επίπεδα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Οι βιοδιεργασίες που σχετίζονται με την παρουσία μικροοργανισμών απαντώνται σε πλήθος περιπτώσεων της φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και σε προϊόντα που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.
Παράλληλα μικροβιακοί πληθυσμοί προσδίδουν προστιθέμενη αξία και αποτελούν σημαντικό τμήμα της ταυτότητας αγροδιατροφικών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών τροφίμων. Το διεθνώς αυξανόμενο καταναλωτικό ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας, και η συσχέτιση μεταξύ «φιλικών» μικροοργανισμών και υγείας, φέρνουν το συγκεκριμένο θέμα στο επίκεντρο μελλοντικών εξελίξεων του αγροτεχνολογικού κλάδου με σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες.
Το ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διοργανώνεται αδιάλειπτα από το 2012 και έχει πλέον καταστεί θεσμός στα δρώμενα της πόλης ως η κορυφαία εκδήλωση του είδους. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δίνει συνέχεια σε αυτήν την επιτυχημένη πορεία συνδράμοντας τον αγρότη-επιχειρηματία μέσω αυτής της στοχευμένης, συνοπτικής και παρεμβατικής εκδήλωσης.
Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, έτσι και φέτος, αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός διακεκριμένων επιχειρηματιών, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, του κλάδου των δικτύων διανομής, αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, επιστημόνων και στελεχών της αρμόδιας πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας.