Iatropedia

Συνέδριο για την αρθροπλαστική ισχίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Οι νεότερες τεχνολογίες και χειρουργικές τεχνικές που αφορούν στην αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος παρουσιάζονται στο διήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος MAST-2 (Masterclass in Arthroplasty Surgery Thessaloniki-2), που ξεκινά σήμερα στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».

Το MAST-2, το οποίο οργανώνεται και φέτος από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» και αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτικό φορέα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη της αρθροπλαστικής ισχίου τύπου Exeter, είναι από φέτος αναγνωρισμένο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (EFORT), ενώ αναγνωρίζεται επίσημα και από την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Ισχίου (EHS).

Οργανωτής του MAST-2 είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Πανεπιστημιακή Κλινική του «Παπαγεωργίου», Λευτέρης Τσιρίδης, ενώ πρόεδρος ο διευθυντής της ίδιας κλινικής, επίσης Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κύρκος.

Επίσημος ομιλητής του συνεδρίου είναι ο γενικός γραμματέας του EFORT, καθηγητής Per Kjaersgaard – Andersen, ενώ συμμετέχουν ως ομιλητές και εκπαιδευτές, όλοι οι διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εκτός από τις επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούν στις ορθές τεχνικές της ολικής αρθροπλαστικής και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις επεμβάσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και τη χρήση εργαλείων. Στα τρία workshops θα εκπαιδευτούν συνολικά 45 άτομα σε πλαστικά οστά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα δοθούν τρεις υποτροφίες. Συγκεκριμένα, ειδικευόμενοι και νέοι ειδικοί καλούνται να συμμετάσχουν δωρεάν σε ένα ημίωρο τεστ με 30 ερωτήσεις και οι δύο συμμετέχοντες που θα επιτύχουν την καλύτερη βαθμολογία θα λάβουν την υποτροφία «MAST FELLOWSHIP», που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο, αλλά και την παρακολούθηση χειρουργείων αρθροπλαστικής για ένα μήνα υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή, Λ. Τσιρίδη.

Επίσης, θα απονεμηθεί η υποτροφία ROTARY-ICAROS στον αριστεύσαντα τελειόφοιτο της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος θα παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του ICAROS για δέκα ημέρες.

Το MAST-2 χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί η έρευνα, η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα.

«Το τρίπτυχο έρευνα – τεχνολογία – επιχειρηματικότητα αποτελεί την αιχμή της στρατηγικής του συνεδρίου, γι’ αυτό επιλέξαμε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΛΚΕ. Στόχος μας είναι –και μέσα από τις επόμενες διοργανώσεις- να αναδείξουμε το διεθνές προφίλ του, να προάγουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα να επιβραβεύσουμε την αριστεία, δημιουργώντας ένα προϊόν που έχει υπεραξία για τη χώρα», τόνισε ο κ. Τσιρίδης.