Iatropedia

Συνέδριο για το κοινό για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Αποτελείται από δύο μέρη (επιστημονικό και διαδραστικό), με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Συνέδριο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το διοργανώνει η Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας (Action4Obesity) και απευθύνεται στους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Αντιμετώπιση της Επιδημίας της Παχυσαρκίας». Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αποκλειστικά με φυσική παρουσία.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως με σημαντικές προεκτάσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν 28 επιστημονικές εταιρείες και άλλοι φορείς, για να συστήσουν ένα δίκτυο, τη Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, με πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην χώρα μας.

Η Συμμαχία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση από το 2021. Το συνέδριο αποτελεί αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, αφού για πρώτη φορά απευθύνεται προς όλους. Έτσι, το συνέδριο αποτελείται από δύο μέρη: το επιστημονικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί 21 και 22 Οκτωβρίου και την διαδραστική έκθεση (22-23 Οκτωβρίου)

Το επιστημονικό πρόγραμμα

Στο πρώτο του μέρος το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν από 60 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τον σχεδιασμό πολιτικών και παρεμβάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πανεπιστημιακής και της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Μέσα από ομιλίες και συνεδρίες θα αναδειχθούν:

Η διαδραστική έκθεση

Έχει τίτλο «Πάρε τον Έλεγχο του Βάρους σου!» και θα διεξαχθεί 22 και 23 Οκτωβρίου. Αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω της αλληλεπίδρασης με επαγγελματίες υγείας και άλλους επιστήμονες και της συμμετοχής σε δραστηριότητες που προωθούν τις υγιεινές συνήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, με το κοινό θα συζητήσουν και θα λύσουν τις απορίες του 24 ομιλητές από:

Στο συνέδριο οι παρευρισκόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων για τη μάχη τους με το σωματικό βάρος τους.

Στα περίπτερα της έκθεσης θα γίνονται μετρήσεις δείκτη μάζας σώματος, λιπομετρήσεις, διατροφική συμβουλευτική και διατροφικά κουίζ, μετρήσεις βασικού μεταβολισμού, επίδειξη άσκησης με ή χωρίς όργανα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών καταγραφής της άσκησης ή και της λειτουργίας της καρδιάς.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης μαθήματα υγιεινής μαγειρικής, παιχνίδια για τα παιδιά και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα και τους ομιλητές στην ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.