Πείτε μας ποιες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας;
Με την δημοσίευση του ΦΕΚ Β’ 4898/1.11.2018, που αφορά τον νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας), όπου στο άρθρο 39 παρ. 8δ ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ προς το υπουργείο Υγείας για χορήγηση οκτώ (8) συνεδριών φυσικοθεραπείας/μήνα κάθε έτος σε πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση που έχουν εκδηλώσει κινητικά ελλείμματα/δυσλειτουργίες.
Μια σημαντική επιτυχία της ΠΟΑμΣΚΠ, αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών της για βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Έως τώρα τα ΑμΣΚΠ δικαιούνταν μέχρι 10 φυσιοθεραπείες 2 φορές τον χρόνο με μέγιστο όριο χορήγησης της παροχής τα 2 χρόνια. Ατομικά αιτήματα ατόμων με σοβαρά ελλείμματα και ανάγκη για παροχή συνεδριών αποκατάστασης εξετάζονταν από Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, ιατρός – ειδικότητας σχετικής με το νόσημα – θα εκδίδει ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ανά μήνα για τις συνεδρίες, το οποίο θα απαιτεί θεώρηση και από ελεγκτή ιατρό.
Να τονίσουμε πως οι πάσχοντες από ΣΚΠ δεν καταβάλλουν συμμετοχή για τις φυσιοθεραπείες οι οποίες διενεργούνται σε δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας των δημόσιων δομών Π.Φ.Υ., των Κρατικών Νοσοκομείων, ΚΕΦΙΑΠ και σε συμβεβλημένα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτήρια ιδιωτικών κλινικών και με επισκέψεις κατ’ οίκον από συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.
Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα. Έτσι δεν είναι;
Δυστυχώς , όπως μας καταγγέλλουν πάσχοντες αλλά και φυσίατροι , έως σήμερα αυτή η παροχή δεν υλοποιείται αφού δεν έχει ενσωματωθεί στο πιστοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Σε πρόσφατη επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ (Ιανουάριο 2019) , η ΠΟΑμΣΚΠ ενημερώθηκε πως αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο σύνδεσης των παραπεμπτικών με το αντίστοιχο ICD10 κάθε νόσου και να προσαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Στα χρόνια νοσήματα, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητες όλον τον χρόνο καθώς συντηρούν την καλή κινητικότητα των πασχόντων και αποτρέπουν την επιδείνωση των δυσλειτουργιών εξαιτίας της πάθησης. Ο φυσικοθεραπευτής έχει τη δική του θέση στην ιατρική θεραπευτική ομάδα που καταρτίζει την στρατηγική θεραπείας και αποκατάστασης για τα ΑμΣΚΠ. Τα ΑμΣΚΠ αναμένουν εναγωνίως να υλοποιηθεί η ανωτέρω διάταξη.
Τι έχει συμβεί με το νομοσχέδιο για προσλήψεις εκπαιδευτικών;
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί με ΣΚΠ έντρομοι είδαν πως στο σχέδιο νόμου δεν προτάσσονταν πλέον στους διορισμούς, πως η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράται, πως για την μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων απαιτούσε αναπηρία ποσοστού από 50% και άνω και εν γένει έθετε πολλά εμπόδια στους διορισμούς τους. Η Ομοσπονδία δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για το ζήτημα.
Η ΠΟΑμΣΚΠ εξέδωσε Δ.Τ. μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών ΑμΣΚΠ από όλη την Ελλάδα για τις προτεινόμενες αλλαγές, έλαβε μέρος στην διαβούλευση του νομοσχεδίου και έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με τις θέσεις της.
Πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ είναι να προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί με Πολλαπλή Σκλήρυνση στις προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς και σε μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις (όπως όριζε ο νόμος 3194/03) όπως και να συμπεριληφθούν στις μόνιμες προσλήψεις του υπουργείου Παιδείας ως άτομα ΑΜΕΑ/άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως δηλαδή υπολογίζονται στις προκηρύξεις θέσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα).
Υποστηρίζουμε πως η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών με ΣΚΠ δεν θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους, αλλά τα μόρια που αφορούν τα κοινωνικά κριτήρια να δίνονται εξ ολοκλήρου με την απόδειξη της χρόνιας πάθησης / κατάστασης αναπηρίας (βεβαίωση από ΚΕΠΑ ή Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή).
Φυσικά θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση και στην έκδοση αποτελεσμάτων από τις επιτροπές ΚΕΠΑ στα άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για διορισμό ή πρόσληψη στην εκπαίδευση, ώστε να μην χάσουν την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.
Είναι δε, απολύτως απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη παράλληλα και ο τόπος κατοικίας του εκπαιδευτικού με αναπηρία ή του εκπαιδευτικού που προστατεύει άτομο με αναπηρία στο διορισμό του ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σε μονάδα υγείας για αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης.
Η ΕΣΑμεΑ (που είναι το τριτοβάθμιο Συνδικαλιστικό όργανο στο οποίοι υπάγεται η ΠΟΑμΣΚΠ), αφού εξέδωσε Δ.Τ. στις 27/12/2018 χαρακτηρίζοντας «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ» το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, υπέβαλλε τις προτάσεις της στο Υπουργείο Παιδείας, είχε συναντήσεις για το ζήτημα τόσο με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, την Υφυπουργό κ. Τζούφη αλλά και στην Βουλή (πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου).
Μέλη των συλλόγων μας επανδρώνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνοντας εαυτόν. Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) έχοντες αφανή συμπτώματα της νόσου υπηρετούν ως να ήταν υγιείς και μάλιστα καλύπτουν εκπαιδευτικά κενά ακόμα και σε πολλά, διαφορετικά σχολεία συγχρόνως. Την ίδια στιγμή τα συμπτώματα υπάρχουν και καταταλαιπωρούν τους πάσχοντες- εκπαιδευτικούς που τα υπομένουν.
Εργάζονται επί σειρά ετών στο χώρο της εκπαίδευσης, και έχουν προϋπηρεσία η οποία υπερβαίνει το όριο των 120 μηνών η οποία σύμφωνα με το υπάρχων νομοσχέδιο καταλήγει στον κάδο των αχρήστων ενώ, από το 2016 και μετά βρέθηκαν να έπονται άλλων κατηγοριών ΑΜΕΑ ή γονέων αυτών.
Η εργασία είναι για τα ΑμΣΚΠ, εκτός από οικονομική εξασφάλιση και περίθαλψη αποτελεί και ζωογόνο δύναμη για την καλύτερη πορεία της υγείας τους όπως τονίζεται από διεθνείς έρευνες.
Τι γίνεται με τα ΚΕΠΑ;
Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) / πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αξιολογούνται ανά διετία από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως να επρόκειτο να ιαθούν. Ουδέποτε χαρακτηρίζεται η αναπηρία τους με τη λέξη «μόνιμη», ως να γίνονταν ποτέ η κατάσταση τους αναστρέψιμη. Ο χαρακτηρισμός αυτός αφαιρέθηκε τελικά από το κείμενο του νόμου που ψηφίστηκε τελικά στη βουλή.
Σε Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε στις 18.1.2019 η ΕΣΑμεΑ αναφέρει τις θετικές αλλαγές του νομοσχεδίου που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις της, και αναφέρει πως η προσπάθεια για βελτίωση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας.
Η ΠΟΑμΣΚΠ έχει αιτηθεί συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας για να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της σχετικά με το νομοσχέδιο για τον διορισμό των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για την δικαιότερη αντιμετώπιση των ΑμΣΚΠ.