Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών: Να επιμείνει το Υπουργείο Υγείας στη συνέχιση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων
Απαντώντας στους Φαρμακαποθηκάριους, οι οποίο κατήγγειλαν τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών ότι και αυτοί πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ζητά περαιτέρω μέτρα για το έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων.
Ζητά δε από το Υπουργείο Υγείας να επιμείνει στην απαγόρευση των εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Φαρμακαποθηκάριοι κατήγγειλαν ότι αυτή είναι μια περιττή διαδικασία, καθώς όπως λένε, 130 κωδικοί φαρμάκων που βρίσκονται σε απαγόρευση έχουν υπερεπάρκεια στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά τους οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών δηλώνουν πως η τακτική του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των εξαγωγών αποδίδει, ενώ υποστηρίζουν πως «η πολιτική επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευθεί το παράλληλο εμπόριο οδηγεί σταδιακά σε εξομάλυνση της φαρμακευτικής αγοράς».
Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Τελευταία η Ελλάδα σε ελλείψεις φαρμάκων – Καλύπτονται από γενόσημα
Μικρότερα προβλήματα εμφανίζονται σε επίπεδο χονδρεμπορίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, σχετικά με την επάρκεια κωδικών, καθιστώντας πιο άνετη την εργασία των φαρμακοποιών της κοινότητας και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών χωρίς αναμονές και μματαιώωσεις.
Η ομοσπονδία τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε «κωδικούς φαρμάκων των οποίων απαγορεύτηκε το παράλληλο εμπόριο και όχι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων η έλλειψη προκύπτει από προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, σε υποεφοδιασμό της αγοράς από τους ΚΑΚ ή σε άλλη αιτία».
Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών: Πώς θα γίνει διαχειρίσιμο το θέμα των ελλείψεων
Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξακολουθήσει την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου για τους απαραίτητους κωδικούς φαρμάκων και τονίζει ότι απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στην φαρμακευτική αλυσίδα (έργο το οποίο πέρα από τα προφανή οφέλη, θα προστατέψει το μέτρο της απαγόρευσης).
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το ζήτημα των ελλείψεων μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμο «μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών».
Για τον σκοπό αυτό έχει καταθέσει τις προτάσεις της (drug-shortages.gr) τόσο στην πρώην όσο και στην παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και για τις προτάσεις αυτές αναμένει απαντήσεις, αποδοχής ή τεκμηριωμένης απόρριψης τους.